Hacker smartphone

Sms-virus i Android-telefoner

Nu är dags för ett nytt farligt virus till Android-telefoner. Undvik det genom att aldrig öppna länkar i sms från okända avsändare.

17 februari 2016

Säkerhetsföretaget Heimdal Security har upptäckt ett nytt virus för Android-enheter. Det heter Mazar och kan ge hackare full kontroll över telefonen.

Mazar-viruset sprids genom sms- eller mms-meddelanden som handlar om att någon har skickat dig en medie-fil som kan hämtas via den bifogade länken. Länken leder dock till ett virus som infekterar telefonen.

För att vara säker på att inte bli drabbad är det alltså bara att låta bli att öppna länkar i sms från okända avsändare.

Dessutom är det vettigt att ställa in telefonen så att det inte går att installera någonting från okända källor. Det görs under Inställningar > Säkerhet > Okända källor. Se till att Okända källor INTE är aktiverad.

Det bör även finnas en erkänd antivirus-app i telefonen, hämtad från Google Play Butik, till exempel Avast eller Panda Antivirus. Tänk också efter vilka trådlösa nätverk du ansluter telefonen till, så att du inte kopplar upp dig mot okända nätverk som kan avlyssnas av hackare och kriminella.

Kanske är du intresserad av...