Samsung Galaxy S8 är en spännande nyhet på mobiltelefonmarknaden.

Samsung lanserar Galaxy S8, som utan tvekan är en av årets mest intressanta mobiltelefoner.

© Samsung

Samsung Galaxy S8: Spännande flaggskeppstelefon

PC-tidningen är på plats i London när Samsung lanserar sin viktigaste telefon på länge – Galaxy S8. Läs om våra första intryck.

30 mars 2017 av Mathias Alsted Lund Flinck

Samsungs mest avancerade mobiltelefoner har hört till bästsäljarna på marknaden och för Samsung är det nu viktigt att nya Galaxy S8 fortsätter den traditionen.

Mindre minne ger större skärm

Skärmen på den 5,8 tum stora Samsung Galaxy S8 går nästan från kant till kant. Över och under skärmen är kanterna tjockare, men intrycket är att skärmen är riktigt stor.

Skärmen är dessutom i formatet 18,5:9, som kan låta underligt men som är genomtänkt. Det är nämligen anpassat efter olika film- och strömningstjänster för att rörliga bilder ska kunna visas helt utan svarta kanter. Flitiga videotittare lär uppskatta den lilla finessen

Säkerhet i ögonhöjd

Samsung Galaxy S8 har en irisskanner.

Ansiktsigenkänningen och iris-skannern kompletteras av fingeravtrycksläsaren på baksidan.

© Samsung

Ofta är det små smarta funktioner som på allvar gör livet med telefonen lite lättare. Att låsa upp telefonen med sitt fingeravtryck har på senare år blivit standard och något som många inte kan vara utan.

Samsung bygger nu vidare med nya och ännu enklare sätt att logga in i telefonen. Galaxy S8 har både irisskanner för avläsning av ögat och ansiktsigenkänning. Båda teknikerna är enklare att använda och säkrare än fingeravtryck. Irisskannern är den säkraste av det två men enligt Samsung kan den tekniken få problem om användaren bär glasögon eller kontaktlinser.

Det klarar dock ansiktsigenkänningen av och vi kunde under lanseringen konstatera att det går snabbt att låsa upp telefonen genom att visa upp nunan framför kameran. Det går kvickare än med fingeravtryck.

Från telefon till dator

Galaxy S8 ansluten till bildskärm via DeX,

Galaxy S8 kan anslutas till en extern bildskärm via dockningsstationen DeX.

© Samsung

På papperet är Samsung Galaxy S8 en kraftfull maskin som även kan fungera som en dator. Med dockningsstationen DeX (1500 kronor) förvandlas telefonen till en arbetsstation med tangentbord, mus och extern bildskärm.

Motsvarande lösningar har vi sett tidigare från bland andar Acer och HP, men Samsung har jobbat för att anpassa operativsystemet till den större skärmen.

Samsung Galaxy S8 kommer i april

Samsung Galaxy S8 och Galaxy S8+ kan förbeställas redan nu och de börjar säljas den 28 april. Priserna börjar på 8 000 kronor för Galaxy S8 och 9 000 kronor för Galaxy S8+.

Vi testar Galaxy S8 för fullt just nu. Följ händelserna här på vår hemsida, i Testzonen och på Facebook

Kanske är du intresserad av...