Huawei Mate X i olika stadier av hopvikning

Huawei Mate X är en av de vikbara mobiltelefoner som visades upp tidigare i år.

© Huawei

NU är de vikbara mobilerna redo... igen

Efter flera månaders förseningar ser det ut som att både Samsung och Huawei är redo att skicka ut sina mobiltelefoner med vikbara skärmar på marknaden.

Redan i mars sade både Samsung och Huawei att de inom bara några månader var redo att släppa sina mobiltelefoner med vikbara skärmar på marknaden.

Men sedan gick det fel.

Det var framför allt Samsung som fick mycket uppmärksamhet efter att flera personer som haft möjlighet att testa deras vikbara telefon avslöjade att den hade väldigt många fel och brister.

Då skrev vi att Samsung tog beslutet att dra tillbaka sina vikbara telefoner.

Kort tid efter därefter drog Samsung även tillbaka testtelefonerna och sköt upp lanseringen av Galaxy Fold på obestämd tid.

Huawei kämpade med Google

Röntgenbild av en Huawei Mate X

Huaweis vikbara Mate X telefon nådde aldrig användarna, men nu är den kanske på gång att släppas.

Huawei, som tillkännagav deras vikbara telefon Mate X i mars, kunde aldrig skicka ut några testexemplar till pressen. Därför är det omöjligt att säga om telefonen var klar för lansering redan då. Däremot drabbades företaget av ett handelsstopp från USA, vilket resulterade i att Google inte fick samarbeta med företaget för att bland annat leverera operativsystemet Android. Blockaden hävdes dock så småningom.

Läs mer om Huaweis problem med USA och Google här

Flera förbättringar i Galaxy Fold

Samsung Galaxy Fold i fyra olika färger

Ryggen på Samsungs Galaxy Fold är en av de saker som har förbättrats.

© Samsung

Nu har Samsung presenterat en ny och uppdaterad version av Galaxy Fold, och det verkar som att de har lyssnat på testarnas bekymmer med den ursprungliga versionen:

Samsung Galaxy Fold har fått en ny rygg som gör det svårare för smuts att tränga in i det som kan beskrivas som ett gångjärn, där det skulle kunna åstadkomma skada. Samsung har även tagit fram en ny och förbättrad skyddsfilm på skärmen.

Enligt Samsung själva kommer Galaxy Fold att släppas på marknaden i september, och rykten säger att det blir 18-20 september - lagom i tid för att konkurrera med Apples nya iPhone 11.

Priset på Samsung Galaxy Fold kommer att vara detsamma som tidigare, det vill säga i trakterna av 20000 kronor.

Motstridiga rykten om Huawei Mate X

Huawei Mate X i utvikt läge samt den nya fjärde kameran på baksidan.

Huawei Mate X är sig väldigt lik jämfört med versionen som presenterades tidigare, men den har fått en extra kamera på baksidan.

© Li Wei - Weibo

Några dagar efter att Samsung meddelat att Galaxy Fold var redo att skickas ut (igen), dök det upp överraskande nyheter om Huaweis vikbara Mate X:

En kinesisk journalist mötte av en tillfällighet Huaweis chef Richard Yu på en flygplats, där journalisten fick lov att titta på den senaste versionen av Mate X. Den största skillnaden jämfört med versionen som visades upp i mars var en extra kameralins, fyra stycken totalt, på baksidan.

Ryktena om den kommande lanseringen av Huawei Mate X är motstridiga. En del säger att även den kommer att släppas i september, medan Huawei säger att de kommer att fortsätta arbeta med telefonen och att den inte släpps förrän den är perfekt.

Oavsett om det blir Samsung Galaxy Fold eller Huawei Mate X som kommer ut först på marknaden, så verkar det som att vi kommer att få se de första vikbara telefonerna i affärerna under 2019.

Läs mer om vikbara mobiler här

Kanske är du intresserad av...