Burning phone

Därför exploderar Samsungs telefoner

Risk för explosioner och brand har gjort att den sydkoreanska elektronikjätten har återkallat 2,5 miljoner telefoner av modellen Samsung Galaxy Note 7. Den farliga felet beror troligtvis på litiumjonbatteriet.

19 september 2016

2,5 miljoner telefoner har återkallats i det som är på väg att bli en pinsam historia för Samsung. Den sydkoreanske elektronikjättens största smartmobil – Samsung Galaxy Note 7 – har nämligen en tendens att explodera. Det har fått flera flygbolag att förbjuda Galaxy Note 7 ombord på sina flygplan.

Felet skylls på batteriet Samsung har gått ut med att ett fel i batteriet är orsaken till explosionerna och att det pågår en stor studie för att undersöka varför.

Som alla andra smartmobiler är Galaxy Note 7 utrustade med ett litiumjonbatteri. Det fungerar genom att litiumatomer i batteriet avskiljer en elektron och blir litiumjoner. Därefter vandrar jonerna från minus (anoden) till plus (katoden) genom en så kallad elektrolyt (en vätska i batteriet). Elektronerna vill gå samma väg, men förhindras av elektrolyten. I stället får de röra sig upp till katoden via exempelvis en smartmobil, som på så sätt får ström.

Kokande vätska startar brand Förmodligen orsakas explosionerna av att vägen mellan anoden och katoden blir kortare med tiden på grund av dåliga material som snabbt eroderar. När telefonen laddas innebär det att elektronerna når fram till sitt mål snabbare och det skapar en överhettning av elektrolyten som börjar koka. Den kemiska reaktionen gör att telefonen sprängs och elektrolyten blir så varm att den börjar brinna. Hittills har det enbart hänt med 35 telefoner, men det räckte för att alla Samsung ska dra tillbaka alla Galaxy Note 7 som har tillverkats.

Kanske är du intresserad av...