ios mot android

Apples mobila operativsystem iOS och Googles dito Android har båda fördelar jämfört med varandra.

5 saker som iOS gör bättre än Android

Android och iOS är numera de klart dominerande operativsystemen för mobiltelefoner och surfplattor. Här är fem saker som iOS gör bättre än Android.

19 april 2020 av Steffen Nielsen

Det är ingen tvekan om att Googles operativsystem Android har en del stora fördelar jämfört med Apples iOS.

Android baseras på öppen källkod och är mer flexibelt utformat för att den som vill utveckla egna versioner av operativsystemet.

För den enskilde användaren ger också Android större frihet att anpassa den egna mobiltelefonen, inte bara med appar utan även på systemnivå.

Apples iOS däremot är skräddarsytt för att fungera i perfekt samklang med iPad och iPhone. Systemet är låst för att det i alla lägen ska fungera optimalt. Detta medför att det finns en del saker som iOS otvivelaktigt är bättre på.

5 punkter där iOS slår Android

1. iOS är snabbare än Android

Även om de bästa Androidtelefonerna på papperet har snabbare processorer än den senaste modellen av iPhone, visar tester att iOS är snabbare i praktiken.

> Mer att läsa: Nya funktioner i iOS 13

2. iOS uppdateras bättre än Android

Så fort det finns en uppdatering till iOS installeras den i din iPhone eller iPad – om enheten uppfyller hårdvarukraven.

Det kan ta månader för en Androidenheten att uppdateras. Alla uppdateringen sköts nämligen av telefontillverkarna och det innebär att det kan ta tid innan det dyker upp några uppdateringen till en specifik modell.

3. iOS är säkrare än Android

Även om det förekommer angrepp mot iOS är det i betydligt mindre omfattning än vad som drabbar Androidenheter.

För att skydda en Androidenhet krävs det att det finns en säkerhetsapp i den. Vi rekommenderar Sophos Intercept X.

4. iOS har bättre support än Android

Eftersom Apple gör både hårdvara och mjukvara är det lättare att få relevant support till en iOS-enhet än till en Androidbaserad enhet.

Apple har också egna butiker dit den som behöver hjälp kan vända sig.

5. Bättre andrahandsvärde

Det är betydligt lättare att sälja en två år gammal iPhone och få bra betalt, än vad det är att försöka kränga en lika gammal Androidtelefon.

Enligt hemsidan Android Authority tappar en iPhone i snitt 50 procent av värdet efter två år. Motsvarande siffra för en Samsungtelefon är 75 procent.

Kanske är du intresserad av...