© Getty Images

4 hälsosamma skärmvanor som bl.a. kan förbättra din sömn

Tillbringar du mycket tid framför datorn eller mobilen och vill undvika trötta ögon, sömnproblem och ont i nacken?

22 april 2021 av Benjamin Creative for Wype

Utvecklingen pekar på mer skärmtid än någonsin tidigare. Lyckligtvis läggs det även allt större fokus på hälsoaspekterna av för mycket skärmtid, eftersom det nämligen kan påverka din sömn, syn och kropp.

Vi har gått igenom tidigare nummer av i appen Wype för att hitta de bästa tipsen på hur man skapar sunda vanor framför dator- eller mobilskärmen. Tips som verkligen kan göra skillnad.

När du använder mobilen:

1. Använd en mörk bakgrund på skärmen

Skärmen på din mobil har ett blåaktigt ljus som kan irritera dina ögon när det är mörkt. På de flesta smartphones kan man dock växla till mörkt läge där bakgrundsfärgen på skärmen är svart. Enligt experter har det en positiv effekt. Tursamt nog finns det integrerade verktyg för s.k. "dark mode" på iPhone och Android, vilket faktiskt är till glädje för både ögonen och batteritiden.

Läs mer i PC Tidningen nr 17/2020

2. Ta en paus med 20-20-regeln

Det är ansträngande för musklerna runt ögonen om du tillbringar alltför mycket tid på att stirra skärm, berättar Gitte Nørgaard, neuro-optometrist och delägare i kliniken Dineøjne.dk. Det är viktigt att låta musklerna pausa och istället vila ögonen på något som är längre än sex meter bort. Ha som vana att ta en paus på minst 20 sekunder efter att du suttit 20 minuter framför skärmen.

Läs mer i PC Tidningen nr 17/2020

Bonustips

Få tillgång till massor av intressant innehåll och bra tips när det gäller både mobil- och datoranvändning i appen Wype. Just nu kan du prova 2 månader för 0 kronor genom att klicka här.

När du använder datorn

3. Blicka nedåt mot skärmen

Vi rekommenderar att du tittar lite nedåt på skärmen när du sitter vid datorn. Då avlastar du nämligen nacken så mycket som möjligt. Dessutom är det bäst för kroppen om din syn träffar någorlunda mitt på skärmen. Se därför till att skärmen står rätt placerad genom att kontrollera att skärmens överkant hamnar i ögonhöjd.

Läs mer i PC Tidningen nr 2/2021

4. Placera skärmen minst 50 cm ifrån dig

Din skärm ska helst stå på 50-60 cm avstånd. En bra tumregel är att skärmen ska vara placerad på en armlängds avstånd. Om du har en stor skärm bör avståndet vara ytterligare lite längre.

Läs mer i PC Tidningen nr 2/2021

Få tillgång till fler skärmtips på Wype

Genom att prenumerera på Wype får du tillgång till mer än 500 tidningsnummer med bl.a. recensioner och användbara tips på temat skärmar. I appen kan du nämligen enkelt swipa bland alla nummer av PC Tidningen, men också bland många andra ledande tidskrifter, som t.ex. Gör Det Själv, Illustrerad Vetenskap och Digital FOTO.

Läs mer om Wype och kom igång för 0 kronor här.

Kanske är du intresserad av...