Några nya emojier till iOS och Android
Emoji 13.0

Några av de nya emoijer som kommer till Android och iOS under året.

© Emojipedia.org

117 nya emojier till Android och iOS

Uppdateringen Emojis 13.0 innehåller massor med nya emojier för mobiltelefoner. Hela 117 stycken närmare bestämt.

I år kommer du att får 117 nya emojier, eller så kallade känsloikoner, till din mobiltelefon.

Uppdateringen Emoji 13.0 innehåller 65 helt nya emojier samt 55 köns- och hudfärgsvariationer för att leva upp till dagens krav på mångfald.

Den nya känsloikonerna omfattar allt från ninjor med sex olika hudfärger till råttfällor, sandaler och en dront, som var en jättefågel som dog ut på 1600-talet.

Nya emojier hyllar mångfald

För att tillgodose alla finns det även en brud med vit slöja och skägg, en piñata med regnbågsfärger, en transgenderflagga samt tomtenissar med olika hudfärger.

Ikonerna har valts ut bland tusentals förslag. Vad som inte kom med vet vi inte, men nu kan vi alla fall kommunicera om dronter.

Under årets andra halva är det tänkt att de nya känsloikonerna ska bli tillgängliga i världens alla apparater.

> Mer att läsa: Genialt kortkommando: Emojier i Windows

Nu blir det verklighet: En bild säger mer än tusen ord.
Emoji 13.0

Alla de 117 nya emojierna.

© emojipedia.org

Emojier är småbilder

Emojier är små bilder, eller snarare ikoner, som kan sättas in i till exempel sms för att beskriva en känsla. De har utvecklats från den små flinande ansikten som kallas för smileys eller smilisar på svenska. Som i sin tur utvecklades från sammansättningar av vanliga tecken, där :-) beskriver ett glatt ansikte.

Dagens emoijer definieras av UniCode Consortium, som är en samling av teknikföretag och som har till uppgift att skapa en standard för hur text kan delas mellan till exempel datorer, mobiltelefoner och surfplattor. Det är denna standard som gör det möjligt att skicka emojier mellan olika enheter med skilda operativsystem utan att ikonerna ändras.

Det är dock upp till varje företag att själva bestämma hur de enskilda känsloikonerna ska se ut. Emojistandarden definierar endast motivet.

När en känsloikon kan se ut på lite olika sätt på olika plattformar, kan det ge upphov till missförstånd, något som vi visar i den här artikeln.

Kanske är du intresserad av...