Den mest kända surfplattan är iPad från Apple, men det finns många andra att välja mellan.

En surfplatta är det perfekta sättet att titta på bilder och film – eller för att läsa PC-tidningen.

© Shutterstock

Välj rätt surfplatta

Varför behöver du en surfplatta och vilken är bäst? I PC-tidningen 2/2021 får du svaret. Vi testar fyra surfplattor och resultaten överraskar.

Surfplattor är en produktkategori som föddes för tio år sedan när Apple släppte sin iPad och som sedan dess har gjort enorm succé.

I dag har försäljningen börjat mattas av en smula, vilket kan bero på att alla som insåg surfplattans fördelar redan har köpt åtminstone en.

Surfplattans fördelar

En surfplatta är perfekt för att ta del av digitala medier i alla former. Om du så vill läsa en bok, lyssna på musik, se en film eller läsa nyheterna är surfplattan som gjord för en lugn stund i soffan eller som tidsfördriv på resan.

Det går till exempel att läsa PC-tidningen i en surfplatta. Som prenumerant får du tillgång till det aktuella numret i digitalt format samt de tio senaste utgåvorna via appen Wype.

Valet står mellan iPad och Android

Vi jämför Apples nyaste iPad med tre andra surfplattor. Två av dem använder Android medan den tredje har Windows 10. I iPad används iPadOS, som är en anpassning av Apples mobila operativsystem iOS för större skärmar.

Vilket operativsystem de olika enheterna använder är i sig inte avgörande, men det finns andra detaljer som du bör vara uppmärksam på.

Surfplatta med trådlöst tangentbord.

Med ett trådlöst tangentbord kan surfplattan i viss mån ersätta datorn.

© Marius Masalar // Unsplash

Appar för iOS eller Android

Det finns massor med appar till alla surfplattorna i testet, men det är inte säkert att en speciell app finns till alla operativsystem. Är det en viss app du vill använda gäller det att kontrollera att den finns till den surfplatta du väljer.

De största apparna, som till exempel Facebook, finns till alla operativsystemen. Även Googles appar, som Gmail, Google Drive och Google Maps, finns till Apples och Microsofts operativsystem.

Det kan vara en fördel att välja en surfplatta som använder samma operativsystem som din mobiltelefon. Appar som du har köpt till mobilen kan nämligen användas i pekdatorn också utan att det kostar något extra.

> Läs de senaste nyheterna om surfplattor

Frihet eller användarvänlighet

Android ger användaren mer frihet att gräva sig djupt ner i operativsystemet och det går till exempel att ändra den del av Android som styr hur man öppnar appar.

Det går även att använda andra appar än dem som följer med telefonen för att ringa och skicka sms.

Priset för denna frihet är Android kan bli oöverskådligt och risken finns att det hamnar farliga appar och virus i pekdatorn eftersom det går att installera appar från annat håll än Googles appbutik. Den risken finns inte med iPad eftersom det bara går att installera de appar som finns i Apples App Store.

Läs mer om surfplattor i PC-tidningen

Vi har testat fyra surfplattor från lika många tillverkare och jämför dem med varandra i PC-tidningen 2/2021.

> Läs det jämförande testet digitalt i Fördelszonen (kräver inloggning).

Du hittar fler tester i Testzonen på vår hemsida.

Kanske är du intresserad av...