Med rätt program kan alla göra virus

Alla kan göra egna virus

© Shutterstock

Alla kan göra virus

Med enkla och lättanvända program kan vem som helst göra egna virus. Det är bara att kryssa i vad viruset ska göra och sedan klicka på en knapp.

16 maj 2017 av Morten S. Østergaard

Förr i tiden var det bara hängivna datornördar som kunde programmera datorvirus. Så är det dessvärre inte längre.

I dag finns det färdiga program för att skapa nya virus. Allt som krävs är att man bockar för ett par val som bestämmer vad viruset ska göra. Sedan är det bara att klicka på en knapp för att programmet ska spotta ur sig ett nytt virus.

Otäck utveckling

Med de lättanvända program som finns i dag kan till och med barn göra egna virus. Det har gått så långt att det finns ett uttryck för fenomenet – script kiddies. Uttrycket beskriver personer som med högst begränsat tekniskt kunnande gör virus med hjälp av speciella virusutvecklarprogram.

Att det är så enkelt att konstruera nya virus har lett till en extrem ökning av antalet virus och andra former av skadlig kod. En undersökning från 2013 visar att det enbart under det året skapades 27 miljoner virus.

I PC-tidningen nummer 8/2017 tittar vi närmare på hur virus och de program som skyddar mot dem fungerar.

Som prenumerant kan du läsa hela artikeln samt de tio senaste numren av PC-tidningen i mobilen eller pekdatorn via appen Wype.

Kanske är du intresserad av...