Med användarvänliga program kan alla göra egna virus

Med användarvänliga program kan alla göra egna virus.

© Shutterstock

Alla kan göra virus

Med enkla och lättanvända program kan vem som helst göra egna virus. Det är bara att kryssa i vad viruset ska göra och sedan klicka på en knapp.

Förr i tiden var det bara hängivna datornördar som kunde programmera datorvirus. Så är det dessvärre inte längre.

I dag finns det färdiga program för att skapa nya virus. Allt som krävs är att man bockar för ett par val som bestämmer vad viruset ska göra. Sedan är det bara att klicka på en knapp för att programmet ska spotta ur sig ett nytt virus.

Otäck utveckling

Med de lättanvända program som finns i dag kan till och med barn göra egna virus. Det har gått så långt att det finns ett uttryck för fenomenet – script kiddies. Uttrycket beskriver personer som med högst begränsat tekniskt kunnande gör virus med hjälp av speciella virusutvecklarprogram.

Att det är så enkelt att konstruera nya virus har lett till en extrem ökning av antalet virus och andra former av skadlig kod.

Det oberoende tyska säkerhetsföretaget AV-test registrerar fler än 350000 nya skadliga program på internet varje dag. Det har blivit så enkelt att skapa virus och annan malware att företagets databas under 2019 för första gången passerade en miljard skadliga program.

Installera ett säkerhetsprogram

Det är svårt att förhålla sig till så stora siffror, men lyckligtvis håller tillverkarna av antivirus sig uppdaterade så att du ska kunna skydda din dator mot nya hot utan att behöva lägga ner speciellt mycket energi på uppgiften.

I PC-tidningen nummer 05/2020 testar vi sex stycken säkerhetsprogram för Windows 10 som alla innehåller antivirus som skyddar din dator mot olika hot.

Inget av programmen misslyckas fullständigt men det är stor skillnad i effektivitet mellan testets sämsta deltagare och testvinnaren.

> Läs testet i Fördelszonen (kräver inloggning)

Som prenumerant kan du läsa hela artikeln samt de tio senaste numren av PC-tidningen i mobilen eller pekdatorn via appen Wype.

Kanske är du intresserad av...