Säkerhet Bluetooth

Du bör uppdatera alla dina enheter som har Bluetooth, enligt rekommendationen från säkerhetsföretaget.

© Shutterstock

Uppdatera dina Bluetooth-enheter nu

En sårbarhet i Bluetooth-tekniken kan ge hackare tillgång till dina Bluetooth-enheter och möjlighet att tömma dem på information, enligt säkerhetsföretaget Avast.

För många är Bluetooth en oumbärlig teknik som används dagligen. Den trådlösa tekniken gör det möjligt allt från dataöverföringar till att spela upp musik men tekniken kan också göra enheter sårbara för angrepp från hackare, enligt en varning från säkerhetsföretaget Avast.

En fel i tekniken gör det möjligt för kriminella att hacka anslutningen mellan två enheter, för att sedan stjäla all data som finns på bägge enheterna.

Det är viktigt att komma i håg att det inte bara är på pekdatorer och smartmobiler som vi lagrar mycket information om oss själva. Även aktivitetsarmband, smartklockor och liknande enheter lagrar stora mängder personlig information som hackarna kan komma över.

Sårbarheten har upptäckts i Bluetooth-enheter från bland andra Google, Apple, Intel och många fler.

Så skyddar du dig mot hoten

Angreppet kräver att Bluetooth-anslutningen i enheterna är aktiv, så det säkraste sättet att förhindra angreppet är att stänga av Bluetooth när du inte använder den. Dessutom kräver angreppet att hackaren befinner sig inom 30 meter från din telefon, pekdator eller smartklocka.

Avast rekommenderar att du snarast och i den mån det är möjligt uppdaterar alla dina enheters mjukvara och kärnprogram (firmware).

De flesta tillverkare brukar vara ganska snabba på att täppa till säkerhetshål, därför bör du undersöka deras hemsidor, operativsystem och appar för att se om de har släppt någon uppdatering som läser problemet.

Redaktionen rekommenderar: Skaffa ett komplett säkerhetspaket nu

PC-tidningen har samlat tio kraftfulla program i ett komplett säkerhetspaket. Programmen är noga utvalda och testade av våra experter, och du kan hämta de senaste versionerna i Fördelszonen.

Med varje program finns en svensk steg för steg-guide som hjälper dig att komma i gång med programmen.

> Just nu kan du få ett nummer av PC-tidningen och full tillgång till Fördelszonen för bara 29 kronor. Läs mer här.

Kanske är du intresserad av...