skatteverket logotyp

Se upp för falsk e-post från Skatteverket

Senast den 2 maj är det dags att lämna in deklarationen. Risken är tyvärr stor att vi även i år kommer att översköljas med falsk e-post om utbetalningar av skatteåterbäring. Se upp för dessa brev!

28 april 2016

Kriminella försöker varje år utnyttja det faktum att många är stressade i samband med deklarationen. Den 2 maj ska deklarationerna för privatpersoner vara inlämnade och med tanke på hur det brukar se ut är risken stor att vi även i år lär hitta falska brev i våra e-postkorgar om utbetalningar av skatteåterbäringen. Dessa brev skickas av bedragare som fiskar efter personlig information, kontouppgifter och annat med förhoppningen att kunna stjäla pengar. Skatteverket skickar aldrig sådan här brev.

Därför bör du under de kommande månaderna se upp för e-post som ser ut att komma från Skatteverket. Breven i sig är inte farliga, men klicka inte på eventuella länkar, öppna inga bilagor och svara inte på dem. Skatteverket rekommenderar att breven raderas.

För varje år blir de här falska breven allt mer övertygande, men det finns detaljer som alltid avslöjar dem:

Skatteverket ber aldrig om kreditkortsinformation eller kontouppgifter. Så fort du ombeds att skicka denna typ av information kan du vara säker på att det rör sig om ett bedrägeri.

Var på den säkra sidan Vi rekommenderar att du inte ens öppnar e-post som till synes kommer från Skatteverket. Logga i stället in på Skatteverkets webbplats, så hittar du all information om din deklaration.

Har du svarat på ett brev och skickat kreditkortsuppgifter eller kontouppgifter måste du omedelbart spärra korten och meddela din bank. Polisanmäl bedrägeriet. Är du utsatt för en ID-stöld ska du polisanmäla, kontrollera med Skatteverket att du är folkbokförd på rätt ställe samt kontrollera med Svensk Adressändring att ingen eftersändning av post har gjorts.

Kanske är du intresserad av...