Få tillbaka datorn i toppform efter angrepp av virus och sabotageprogram

Kaspersky är ett av de bästa programmen för att leta upp och radera virus, allt enligt en ny undersökning av AV-TEST.

© Shutterstock

Programmen som räddar din dator efter en virusattack

Även om datorn skyddas av säkerhetsprogram kan den infekteras av skadliga program. Hur ska du då göra för att reda ut problemet? Vi har svaret.

Datorn blir seg, underlig reklam dyker upp överallt och det blinkar fram rader av felmeddelanden. Alla är klassiska tecken på att datorn har drabbats av virus eller något annat skadligt program. Även om datorn är skyddad med ett antivirusprogram kan det slinka in skadlig kod i den.

Hur får man då tillbaka datorn i gammal god form efter ett virusangrepp?

Svaret är en kombination av ett bra säkerhetsprogram och ett specialverktyg som kan ta bort det hot som datorn är utsatt för. Eftersom det finns mängder med program som alla säger sig vara bäst, kan det vara svårt att veta vilket som är effektivast.

Det tyska beroende testinstitutet AV-TEST har tittat närmare på nio säkerhetsprogram och åtta specialverktyg för att ta reda på vilka program som är bäst på att utrota virus.

> Läs mer om säkerhetsprogram

Kaspersky är bäst

I AV-TEST undersökning är det Kaspersky Internet Security som är den stora vinnaren bland säkerhetsprogrammen. Kaspersky var det enda programmet som kunde identifiera och ta bort samtlig 19 skadliga filer som ingick i testet.

På andra plats kom Bitdefender, som fick bukt med 17 av de 19 skadliga programmen. 

Hämta Bitdefenders säkerhetsprogram från Fördelszonen.

När det gäller säkerhetsverktyg är det än en gång Kaspersky som är bäst. Programmet Kaspersky Virus Removal Tool, är gratis och hämtas direkt från Kaspersky. Det klarade också av att ta bort alla de 19 hoten.

Mer att läsa: Gör din pc säker med de här 10 programmen.

Redaktionen rekommenderar: Få ett komplett säkerhetspaket nu

PC-tidningen har samlat 10 kraftfulla program i ett komplett säkerhetspaket. Programmen är noga utvalda och kontrollerade och de finns alltid i de senaste versionerna i Fördelszonen. 

Till varje program finns det även en artikel med instruktioner som hjälper dig att komma i gång med att skydda datorn.

> Just nu får du ett nummer av PC-tidningen samt full tillgång till Fördelszonen för endast 29 kronor.

Kanske är du intresserad av...