Håll dig lugn, du kan få tillbaka raderade filer med hjälp av ett filräddningsprogram

Det är inte omöjligt att få tillbaka filer som du har råkat radera - men du behöver ett filräddningsprogram.

© Shutterstock

Så här räddar du raderade filer

Om du av misstag råkar radera en fil, har du möjlighet att få tillbaka den igen med ett filräddningsprogram. Vi berättar vad du ska göra om olycka är framme.

20 juni 2017 av Christian Slot

Om olyckan är framme och du av misstag har råkat radera semesterbilderna eller viktiga dokument, håll dig lugn. Det finns faktiskt en chans att det går att få tillbaka dem med ett filräddningsprogram.

När du raderar en fil och tömmer Papperskorgen, är det egentligen bara hänvisningen till var filen ligger på hårddisken som raderas – filen ligger fortfarande på hårddisken, ända tills den skrivs över.

En filräddningsprogram har möjlighet att hitta den raderade informationen och återskapa antingen hela filen eller delar av den.

Så räddar du raderade filer: 

 1. Skynda dig
  Använd så snart som möjligt ett filräddningsprogram. Ju längre tid som går, desto större är risken att filerna inte kan räddas. 

 2. Undvik att installera andra program
  Installera inte andra program eller spara andra filer innan du kan använda filräddningsprogrammet, detta ökar risken att informationen skrivs över.

 3. Kör filräddning från usb-minne
  Kör filräddningsprogrammet från ett usb-minne för att undvika att installationen av räddningsprogrammet skriver över informationen som programmet ska försöka rädda.

 4. Försök först med en snabbsökning
  Börja alltid med att göra en snabbsökning med filräddningsprogrammet.

 5. Gör en djupsökning
  Sätt filräddningsprogrammet på att göra en djupsökning, som gör en grundligare sökning än snabbsökningen. Men ha tålamod, en djupsökning kan ta från 30 minuter upp till flera timmar.

De flesta nya filräddningsprogram kan hitta raderade filer både på hårddiskar, usb-diskar och usb-minnen.

I PC-tidningen 10/2017 kan du läsa mycket mer om filräddningsprogram och dessutom se vilka program som klarar sig bäst i vårt stortest. 

Om du skaffar en prenumeration nu kan du läsa artikeln direkt med din smartmobil eller pekdator med appen Wype. Med den kan du även läsa de senaste tio numren av tidningen.

Kanske är du intresserad av...