Telefonscammer

Ring aldrig tillbaka till dessa nummer

Bedragare ringer till dig från dyra utländska telefonnummer, och när du ringer tillbaka blir du blåst. Det här är nummer som du ska akta dig för.

2 november 2016

Varje dag blir hundratals människor uppringa från utländska telefonnummer, där uppringaren snabbt lägger på luren innan någon hinner svara. Sedan väntar de bara på att personen ska se det missade samtalet och ringa upp. Om du gör det kan det bli en väldigt dyr erfarenhet eftersom det brukar handla om extremt dyra nummer att ringa till. Betyder det att du aldrig ska ringa tillbaka till någon? Nej, men du måste vara uppmärksam. När är några saker som du ska tänka på:

Så här undviker du bedragare som ringer från utlandet

1. Titta på de första siffrorna i telefonnumret. Om det står +46 kommer samtalet från Sverige, men om det i stället står exempelvis +00880 kommer samtalet från Bangladesh, som är en vanlig utgångsplats för bedragare.

2. Ring ALDRIG tillbaka till ett utländskt nummer som du inte är helt säkert på vilket det är. Låt personen ringa tillbaka till dig, eller låt personen läsa in ett meddelande i röstbrevlådan.

3. Kom ihåg att det aldrig kostar något att svara på ett samtal så länge som du befinner dig i Sverige. Tvärtom kostar det pengar för den som ringer upp att tala med dig, så om du hinner svara och har tålamod kan du låta dem prata för döva öron ett tag och låta dem betala för det.

De länder som bedragare oftast ringer från är Bangladesh, Chile, Marocko, Papua Nya Guinea, Sierra Leone och Somalia. Därför ska du alltid vara extra uppmärksam med samtal som kommer från telefonnummer som börjar med 00880, 0056, 00212, 00675, 00232 och 00252.

> Läs mer om säkerhet här

Kanske är du intresserad av...