Avslöja smygtittare

Trött på att någon kikar över axeln när du använder mobilen? Nu stoppar Google alla nyfikna.

© Shutterstock

Google sätter stopp för nyfikna tjuvtittare

Nu kommer hjälpen som avslöjar om någon tjuvtittar över axeln på dig när du använder mobilen.

29 november 2017 av Mathias Alsted Lund Flinck

Det kan vara oerhört irriterande om personen som sitter bredvid dig sneglar på din mobil när du läser något privat eller skriver ett meddelande som bara är avsett för mottagaren.

Google har funderat på detta och nu har de kommit på en ny teknik som gör det omöjligt för nyfikna att tjuvtitta. Googles forskare Hee Jung Ryu och Florian Schroff har utvecklat ett elektroniskt skärmskydd som uppmärksammar dig om någon försöker titta på skärmen i smyg.

> Läs mer om mobiltelefoner och säkerhet

AI avslöjar smygtittare

Tekniken använder artificiell intelligens och telefonens kamera för att upptäcka om det finns några extra ögon som tittar på skärmen. Om så är fallet startas kameraappen och tjuvtittaren pekas ut (se videon nedan).

Telefonen behöver inte vara ansluten till något nätverk för att funktionen ska fungera. Allt sker via ansiktsigenkänningen lokalt i telefonen och tekniken detekterar ett par extra ögon på några millisekunder.

Google har ännu inte offentliggjort om eller när tekniken kan lanseras, men det är inte omöjligt att det elektroniska skärmskyddet blir en del av Android så småningom.

Få 2 nummer av PC-tidningen i brevlådan, full åtkomst till de över 300 programmen i Fördelszonen samt en snygg powerbank att ladda telefonen med för endast 59:50 kronor – du sparar hela 407 kronor.

Kanske är du intresserad av...