Läs också

private browser incognito

Surfa privat

Skriv över data på hårddisken med Gutmann-metoden

Total filradering.

Radera filer på hårddisken för alltid

Det går aldrig att vara tillräckligt noggrann för att skydda den egna integriteten. Här är verktyget som raderar filer på ett sådant sätt att de aldrig kan återskapas – av någon.

9 maj 2018 av Steffen Nielsen

När en fil slängs i papperskorgen som sedan töms, ligger filen kvar rent fysiskt på hårddisken. När den raderas på detta sätt är det bara Windows som glömmer den. I de flesta fall är det därför ganska enkelt att återskapa en raderad fil.

Detta må vara bra i situationer där en fil har tagits bort av misstag, men vill man vara säker på att en fil verkligen har raderats duger det inte. För att verkligen försvinna måste den fysiska plats på hårddisken där filen ligger lagrad skrivas över flera gånger.

Detta är till exempel lämpligt när du ska sälja en dator med en hårddisk i eller om en hårddisk börjar bli gammal och ska bytas ut. Ett annat exempel är om du lånar ut ett usb-minne till någon och vill vara säker på att det som har sparats där tidigare inte hamnar i orätta händer.

Radera med Gutmann-metoden

Vi rekommenderar gratisprogrammet Eraser för att radera filer ordentligt. Eraser kan skriva över platsen på hårddisken upp till 35 gånger (den så kallade Gutmann-metoden), vilket är mer än nog för att filerna aldrig ska kunna återskapas.

Värt att notera är att det tar lång tid för programmet att skriva över en hel hårddisk 35 gånger. Det räcker att använde lite enklare, och snabbare, sätt för att radera filer säkert.

Du som köper PC-tidningen hittar Eraser i Fördelszonen.

Läs mer i tidningen

Det finns många sätt att radera spåren efter sig utan att behöva vara så drastisk att ta till Eraser. Läs mer om det i PC-tidningen nummer 8/2018.

Köp PC-tidningen i närmaste butik eller prenumerera nu och läs artikeln direkt via appen Wype.

> Just nu får du 1 nummer av PC-tidningen med tillgång till över 300 program, instruktionsfilmer och mycket mer för endast 29 kronor.

Kanske är du intresserad av...