Skadliga appar i mobilen

Har du haft skadliga och farliga appar i telefonen? Det är du inte ensam om, det visar en ny undersökning från McAfee.

© Shutterstock

Vanligt med skadliga appar i mobilen

Det finns all anledning att skydda mobiltelefonen med ett säkerhetsprogram. Dagligen dyker det nämligen upp nya hot och allt fler telefoner infekteras.

6 september 2018 av Mathias Alsted Lund Flinck

Världens IT-skurkar ligger inte på latsidan. Hela tiden hittar de på nya sätt att attackera oss och våra elektroniska enheter med virus, skadliga program och andra hot.

Mobiltelefoner är en av de mest populära enheterna för hackare att ta sig in i. Det visar inte minst nya siffror från säkerhetsföretagen McAfee och Kaspersky

Under förra årets tre sista månader var hela elva procent av världens alla smartmobiler infekterade med skadliga program, enligt McAfee.

Jämför det med samma period 2015, då 7,5 procent av alla telefoner innehöll skadlig kod.

Mer att läsa: De bästa antivirusprogrammen för Android 

Felet är ditt

En stor del av hoten utgörs av farliga program som maskeras som bra appar. Det finns exempel på ficklampeappar som innehåller skadlig kod. När en sådan app väl är installerad hämtar den och aktiverar skadliga filer i telefonen.

Det är särskilt Android-enheter som är utsatta eftersom det systemet är mer öppet än Apples motsvarighet iOS. Ett av de bästa skydden mot den här typen av hot är att ha en säkerhetsapp som fångar upp hoten i telefonen innan det är för sent.

Nya siffror från Kaspersky visar att säkerhetsapparna får jobba hårt. Under 2017 stoppade Kasperskys appar 42,7 miljoner farliga program.

Det räcker dock inte att bara förlita sig på ett säkerhetsprogram. Du måste se upp med vilka appar du hämtar och varifrån du hämtar dem.

Skydda datorn och mobilen med PC-tidningen

I det nya numret av PC-tidningen (14/2018) går vi på djupet vad gäller säkerheten i både mobiltelefonen och datorn.

Du får hjälp att upptäcka falska appar och du får ett gratisprogram som skyddar telefonen mot virus, skadliga appar och andra hot.

Köp tidningen i handeln eller prenumerera nu, så kan du läsa det nya numret direkt digitalt i appen Wype. Som prenumerant har du dessutom alltid tillgång till de tio senaste utgåvorna i Wype.

Du får förstås också alla program vi skriver om i tidningen. De hämtar du från Fördelszonen, där det även finns mycket annat kul till din dator och mobil.

> Läs tidningen direkt för endast 29 kronor. Här hittar du även många fler spännande erbjudanden.

Kanske är du intresserad av...