Undvik virus och sabotageprogram

Virus och sabotageprogram av alla möjliga slag sprids i enorma mängder via internet. Läs experternas bästa råd om hur du undviker att drabbas.

© Shutterstock

Experternas bästa säkerhetstips

Hur står det till med din it-säkerhet? Här får du de bästa råden från fem säkerhetsexperter för att skydda mobilen, pekdatorn och pc:n.

31 januari 2018 av Mathias Alsted Lund Flinck


Virus, sabotageprogram, nätfiske och utpressningsvirus. Internet bjuder på en riklig flora med säkerhetshot mot datorer och mobiltelefoner. Trots detta använder majoriteten alldeles för osäkra lösenord. De flesta struntar också i att ta backup och många använder inget antivirusprogram.

Vi har pratat med fem experter på it-säkerhet för att få deras bästa tips och råd om hur man skyddar sig mot alla hot som grasserar på internet.


Alexander Vukcevic från Avira Virus Labs är ansvarig för utveckling av tekniker för att upptäcka och analysera nya former av skadliga program.

1: Använd alltid antivirus

Antalet utpressningsvirus har ökat med över 20 procent och målinriktat nätfiske växer snabbt. Med ett ökande antal hot och allt fler uppkopplade enheter i hemmen riskerar fler att drabbas av it-kriminalitet.

Ett bra antivirusprogram är därför grundläggande i det totala värn som ska skydda en dator. Programmet stoppar en mängd olika hot, som till exempel skadlig reklam, trojaner och oönskade program.

> Hämta säkerhetsprogrammen du behöver för ett fullgott skydd. (Ingår när du köper PC-tidningen)

2: Håll programmen uppdaterade

It-kriminella försöker hela tiden utnyttja sårbarheter i olika program så fort din dator ansluts till internet. När programmen är uppdaterade minimeras risken för att utsättas för angrepp.

3: Använd VPN

En VPN-tjänst gömmer all din kommunikation mot internet i en låst och krypterad tunnel när du öppnar exempelvis en webbsida. Detta är särskilt viktigt när datorn kopplas upp mot offentliga nätverk för att förhindra att någon annan snappar upp allt du gör på internet.


Bullguards säkerhetsexpert

Vlad Podoleanu är produktansvarig på Bullguard. I 15 år har han gjort säkerhetsprogram för konsumenter, bland annat skydd av datorer och enheter i det smarta hemmet.

1: Använd beteendebaserade säkerhetsprogram

Det kan tyckas banalt att påpeka att man ska ha använda säkerhetsprogram, men det är överraskande många som inte använder något vettigt antivirusprogram.

Beteendebaserat antivirus analyserar hot och skyddar not nya hot som ännu inte har upptäckts av antivirusutvecklarna, till exempel nya typer av utpressningsvirus.

> Hämta säkerhetsprogrammen du behöver för ett fullgott skydd. (Ingår när du köper PC-tidningen)

2: Använd långa, tillfälliga lösenord

En tumregel är att enkla lösenord också är enkla att gissa.

Använd därför lösenord som är minst tio tecken långa och som innehåller små och stora bokstäver, siffror och specialtecken.

3: Skydda personlig information i mobilen

Alla smartmobiler innehåller många appar som ska göra livet lite lättare för användaren, men hur många vet att många appar också skickar vidare mängder med information utan användarens tillåtelse?

Ett sätt skydda sitt privatliv är att skapa ett särskilt e-postkonto som används för konton i appar och tjänster. Var också uppmärksam på vad varje enskild app vill ha för tillstånd när de installeras och stäng av fil- och internetdelning i telefonen när funktionerna inte används.


Säkerhetstips från Heimdal Security

Morten Kjaersgaard har sedan 2014 varit vd för Heimdal Security, som skyddar både konsumenter och företag mot it-hot och informationsstölder.

1: Se upp med okända webbsidor och okänd e-post

Du bör vara försiktig med att öppna okänd och oväntad e-post och helst inte öppna okända webbsidor.

2: Uppdatera alla program och använd antivirus

Se till att alla program alltid är uppdaterade och installera ett antivirusprogram för att minska risken för angrepp.

> Hämta Patch My PC och få hjälp att hålla datorn uppdaterad (Ingår när du köper PC-tidningen).

3: Använd automatisk backup

Automatisk backup tar bland annat udden av ett angrepp med utpressningsvirus eftersom det då går att återskapa de filer som viruset har krypterat.


Kaspersky Lab om it-säkerhet och it-kriminalitet

Leif Jensen är vd för Kaspersky Lab i Norden. Han hjälper konsumenter och företag med skydd mot alla former av it-kriminalitet och håller ofta föredrag i såväl skolor som på företag om it-säkerhet och it-kriminalitet.

1: Skydda alla enheter med antivirusprogram

Det finns många bra säkerhetslösningar på marknaden, men till dem hör sällan de som är inbyggda i operativsystemen. Ett bra antivirusprogram kännetecknas av att det i oberoende tester faktiskt upptäcker virus och annan skadlig kod och att antalet falsklarm är lågt.

Något annat mycket viktigt som kännetecknar ett antivirusprogram är att det gör mer än bara tittar på mönster. Det kan till exempel röra sig om att de håller koll på huruvida filer på hårddisken blir krypterade eller se varifrån en fil kommer och om källan är pålitlig.

2: Uppdatera pc, mobil och pekdator

Virus, sabotageprogram och utpressningsvirus kommer in i olika enheter genom att utnyttja sårbarheter i operativsystemet eller något program. De flesta tillverkare är snabba på att uppdatera sina produkter när nya sårbarheten hittas. Se till att installera dessa uppdateringar snarast möjligt.

> Hämta Patch My PC och få hjälp att hålla datorn uppdaterad (Ingår när du köper PC-tidningen).

3: Var inte så nyfiken

Skurkarna har med tiden blivit ganska bra på att skriva e-post på god svenska och som ser officiella och trovärdiga ut. Det blir allt svårare att se om brev verkligen kommer från banken, Skatteverket, posten och liknande, eller om det är fejk och farligt.

Om du väntar på paket eller uppmanas att göra något med din internetbank ska du inte klicka på några länkar eller knappar i brevet. Gå in på företagets hemsida i stället och logga in den vägen.


Symantecs säkerhetsprogram

Ansvarig för Symantecs avdelning för konsumentprodukter i Norden och Benelux. Han har arbetat med internetsäkerhet de senaste elva åren och vet vad en vanlig användare kan göra för att skydda sig.

1: Byt lösenord med jämna mellanrum

Använd starka och unika lösenord i datorn, hemma och på alla internetkonton. Håll dig långt borta från lösenord som 123456 eller password. Skapa komplexa lösenord och byt dem ofta.

Ta hjälp med att komma ihåg komplicerade lösenord med en lösenordshanterare till exempel LastPass. (Ingår när du köper PC-tidningen)

2: Var vaksam med e-post

Inkorgen i e-postprogrammet är en av de mest troliga ingångarna för virus som vill in i datorn. Radera skum e-post - särskilt om de innehåller länkar och bifogade filer.

Var extremt vaksam vad gäller bifogade filer som ber om lov att köra makron för att visa innehållet.

3: Ta backup av viktiga filer

Backup är det effektivaste sättet att bekämpa utpressningsprogram som krypterar alla filer i datorn. Med en backup spelar det ingen roll eftersom alla filer kan återskapas efter det att datorn har återställts.

Pröva gärna det här utmärkta backupprogrammet som finns i Fördelszonen. (Ingår när du köper PC-tidningen)

Kanske är du intresserad av...