Utpressningsvirus krypterar dina filer.

Stoppa utpressningsvirus - stäng de farliga portarna i Windows 10

En pc måste använda vissa portar för att kommunicera med internet, men om för många är öppna kan de användas av kriminella för att skada dig. Vi visar hur du stänger portarna i Windows 10.

21 februari 2018 av Henning Dadkhah Rasmussen

När en dator drabbas av utpressningsvirus som WannaCry eller Petya, sker intrånget ofta genom port 445 i Windows.

Öppna portar kan vara ingångar för hackare som med särskilda program söker efter öppna portar och som snabbt kan hitta tusentals såbara datorer på internet.

Dörrar till internet

En pc använder portar för all kommunikation, både i det lokala nätverket och på internet. De är ett måste i alla enheter som är anslutna till internet.

Port 80 använda till exempel för allmän internettrafik i webbläsaren, medan port 21 måste vara öppen om datorn används som ftp-server.

Därför måste en pc ha vissa portar öppna, medan andra är helt onödiga. Särskilt port 445 är värd att stänga bums om den är öppen i din dator.

Leta efter öppna portar

Windows 10 innehåller ett verktyg som kan söka efter och stänga öppna portar, Verktyget körs via Kommadnotolken på följande sätt:

  1. Skriv cmd i sökfältet i Windows 10. Högerklicka på Kommandotolken när den visas i sökresultaten och välj att köra den som administratör.
  2. Skriv netstat -na och tryck på Enter. Nu visas en lång lista med portar i datorn tillsammans med de ip-adresser de kommunicerar med.

Värdena är skrivna på följande sätt: 172.88.18.20:65000. De första fyra grupperna med siffror är ip-adressen. Siffran efter kolonet är nätverksporten.

Leta upp port 445 och notera om det står LISTENING efter den i kolumnen till höger. Om det gör det är porten öppen.

Stäng en port

  1. Skriv cmd i sökfältet i Windows 10. Högerklicka på Kommandotolken när den visas i sökresultaten och välj att köra den som administratör.
  2. Skriv netsh advfirewall set allprofile state on och tryck på Enter.
  3. Skriv netsh advfirewall firewall add rule dir=in action=block protocol=TCP localport=445 name="Block_TCP-445" och tryck på Enter.

Nu är port 445 stängd i datorn och den är lite bättre skyddad mot utpressningsvirus.

Läs mer i PC-tidningen

I PC-tidningen nummer 4/2018 kan du läsa en artikel om hur du skyddar datorn mot hackare.

Du kan till exempel ta reda på om någon tjuvtittar på dig via webbkameran, om kriminella använder din dator för att skicka skräppost eller om någon obehörig har tagit kontroll över datorn.

Är du drabbad har vi en del förslag på lösningar.

Kontrollera din dator omedelbart!

Är det någon där som...

  • ... smygtittar på dig genom din webbkamera?
  • ... kopierar allt du skriver på tangentbordet?
  • ... skickar data via din internetanslutning?
  • ... kan ta kontroll över din dator?

Kontrollera din datorn nu med hjälp av vår guide!

Köp PC-tidningen i din butik eller prenumerera nu och läsa tidningen direkt i appen Wype.

Just nu får du 2 nummer av PC-tidningen samt en elegant Bluetooth-högtalare för endast 59:50 kronor. Du sparar över 400 kronor.

Kanske är du intresserad av...