Ta fram de dolda filändelserna

I Windows 10 visas inte filändelserna.

© Shutterstock

Säkerhetstips: Ta fram de dolda filändelserna

I Windows 10 visas inte filändelser per automatik. Det innebär att det inte går att se om en fil är exempelvis en bild eller ett program, något som är viktigt att veta för att skydda datorn mot skadlig kod. Så här löser du problemet.

Windows 10 är från början inställt på att inte visa filändelser, de så kallade filnamnstilläggen. Det innebär att en exempelvis en bild bara visas med namnet men inte om den är sparad i formatet jpg, png eller något annat. Detta må vara snyggare men av säkerhetsskäl är det dumt att inte se filändelserna.

När filändelserna är dolda ökar risken markant för att man öppnar ett farligt program i stället för en bild eller något annat dokument. Detta är särskilt viktigt att veta när det kommer bifogade filer med e-post.

Ändra inställningarna

  1. Öppna Utforskaren och välj menyfliken Visa
  2. I menyfliksområdet vid Visa/dölj bockar du för Filnamnstillägg

Visa filändelser genom att i en mapp välja menyn Visa. Välj menyfliken Visa/dölj och bocka för Filnamnstillägg.

Visa filändelser genom att i en mapp välja menyn Visa. Välj menyfliken Visa/dölj och bocka för Filnamnstillägg.

När filändelserna visas behöver du aldrig tveka om en fil är en pdf eller kanske en skadlig exe.fil, det vill säga ett program.

I PC-tidningen nummer 7/2017 finns det en stor artikel om hur du testar din dator och ser om den är i farozonen. Du får även tips och program för att åtgärda eventuella säkerhetsproblem.

Som prenumerant kan du läsa hela historien samt de tio senaste numren av PC-tidningen i mobilen eller pekdatorn via appen Wype

Kanske är du intresserad av...