Gratis ljudeffekter

Ingen hemvideo utan ljudeffekter. Vi visar hur du helt gratis kan få tag på bra ljudeffekter och musik.

© Shutterstock

Gratis ljudeffekter och musik till dina filmer

Om du gör egna videofilmer vet du säkert hur svårt det kan vara att få bra ljud i filmen. Nu kan du hämta mängder med ljudeffekter och göra dina filmer ännu bättre.

Med en modern smartmobil går det att när som helst spela in filmer i imponerande Full HD eller 4K-upplösning. 

De färdiga inspelningarna har en kvalitet som tidigare krävde professionell utrustning för tusentals kronor, men som nu kan åstadkommas med utrustning som de flesta av oss går omkring med i fickan. 

Det är inte ens svårt att göra egna hemvideofilmer med högkvalitativa effekter som du kan dela släkt och vänner eller lägga ut på Youtube.

Läs här hur du redigerar dina videor på datorn med Shotcut och hur du hämter ljudeffekter och musik till filmerna.

Redigera dina filmer med Shotcut

Dina videoinspelningar kan enkelt kopieras till datorn genom att ansluta telefonen till datorn med en usb-sladd. Därefter kan de importeras i ett videoredigeringsprogram och redigeras till en bearbetad hemvideo.

Vi rekommenderar gratisprogrammet Shotcut för ändamålet - ett program som erbjuder lika omfattande möjligheter att klippa, redigera och efterbehandla video som många kommersiella program.

Trots mängden möjligheter som finns i Shotcut, är programmet inte speciellt svårt att använda för att skapa videofilmer som ser ut att vara skapade av ett proffs.

Du hittar Shotcut i Fördelszonen tillsammans med en guide på svenska (tillgänglig för PC-tidningens läsare).

Du hittar Shotcut i Fördelszonen. Få programmet, artikeln och tillgång till fler än 300 ytterligare program med en prenumeration på PC-tidningen. 

> Testa idag för bara 29 kronor

Hämta ljudeffekter och musik

När du redigerar dina filmer kommer du snabbt att upptäcka att det saknas ljud för speciella situationer, eller bakgrundsmusik som passar in i scenerna. 

hemsidan freesound.org kan du utan kostnad hämta tusentals ljudeffekter som ger mer liv åt dina filmer - allting inspelat och skapat av frivilliga entusiaster. 

Här finns även en hel del musik som kan ge dina filmer extra stämning. Med ljudeffekterna från freesound.org kan du till exempel lägga till ljudet av regn antingen för att skapa en dramatisk effekt eller om det faktiskt regnade när du spelade in filmen och du vill göra det lite tydligare.

Här kan du höra tre exempel på ljudeffekter från freesound.org.

Hör ljudet av ett kraftigt slag:


Hör ljudet av en explosion:


Hör ljudet av kraftigt regn:

Besök hemsidan Freesound.org och hämta hur mycket ljudeffekter och musik du vill.

Kanske är du intresserad av...