Det finns många olika bokföringsprogram på marknaden och det kan vara svårt att veta vilket som passar just ditt företag bäst. Här kommer vi att gå igenom fördelarna samt nackdelarna. Ett gratisprogram kan faktiskt ersätta ett bokföringsprogram med prenumeration. Speciellt för nystartade småföretagare kan detta vara vägen att gå. Om du skulle vilja uppgradera till prenumerations versionen för att ta del av fler funktioner i takt med hur företagets växer så finns faktiskt den möjligheten med dom flesta bokföringsprogrammen.
1. Bokio
Bokio är bland dom populäraste bokföringsprogrammen och uppstod när två studenter gick igenom processen av att själv göra bokslut men insåg snabbt att detta var allt för krångligt. Därför skapade dom ett automatiserat flöde vilket skulle göra det mycket smidigare att bokföra och har idag över 100 000 användare.
Bokio är ett billigt alternativ med smarta funktioner och enkel användning. Bokio kan integreras med bankkonton och kreditkort, vilket gör det enklare än någonsin att hålla koll på din ekonomi. Bokio erbjuder i dagsläget tre olika lösningar, Gratis, Balans och Business där olika funktioner ingår. Väljer du Balans eller Business får du den stora fördelen att både faktura- och lönehantering ingår i ett och samma program tillsammans med många smarta funktioner.
Fördelarna med bokio är att det är väldigt användarvänligt och funkar perfekt både för småföretagare och redovisningskonsulter. Väljer du balans eller Business ingår smarta bokföringsmallar. Om du exempelvis har köpt en IT-tjänst i Sverige väljer du att utgiften var en ”IT-tjänst 25 % moms” och då sköter Bokio konteringen för tjänsten och momsen åt dig. I de flesta bokföringsprogrammen behöver du manuellt fylla i debet och kredit. Vill du så kan du självklart granska hur verifikatet kommer att se ut eller manuellt kontera också.
En av nackdelarna med bokio är att du inte kan logga in offline och är en molnbaserad tjänst vilket kan anses vara en nackdel för många.
2. Visma
Visma är ett välkänt bolag med många funktioner. Företaget grundades 1996 och riktar främst in sig på småföretagare. De erbjuder allt från e-fakturering till lön och försäljning.
Bolaget är mycket användarvänligt och har många olika funktioner, vilket gör det lättare för användaren att hantera sina dokument. Visma är ett mycket bra val för den som vill ha en enkel men komplett lösning när det gäller e-fakturering. Visma eEkonomi ger dig tillgång till många smarta tjänster så som automatisk kontering. Vilket innebär att bokföringsprogrammet är kopplat till ditt företagskonto och med hjälp av detta kan Visma eEkonomi sedan läsa av transaktioner och ge förslag till bokföring och du behöver då bara checka av och se till att allt stämmer.
Precis som med Bokio är Visma molnbaserat och du kan inte använda tjänsten när du är offline
3. Dooer
Dooer beskriver sig själva som ett modernt alternativ som är gratis. Deras mål är att göra det enklare och mer lönsamt att driva företag. Bolaget startades 2017 av serie entreprenören Sam Nurmi.
Med Dooer får du ett bokförings program som hjälper dig att få en bättre överblick över dina ekonomiska transaktioner och ger dig möjlighet att automatisera vissa rutiner. På så vis kan du lägga mer tid på det som verkligen betyder något för din verksamhet – nämligen att driva den framåt. Gratis versionen erbjuder dessutom allt från fakturering till lönehantering och utläggshantering på ett smidigt sätt. Bestämmer du dig istället för att bokföring inte är något som du vill lägga tid på kan du enkelt uppgradera till deras byråtjänst där all bokföring sköts åt dig till ett av marknadens lägsta priser. En av de främsta fördelarna är hur sammankoppla ditt Dooer konto är med din bank och skatteverket. Istället för att behöva arbeta i flera olika miljöer kan du sköta allt från bokföringsprogrammet.
Den största nackdelen med Dooer är att det inte fungerar för annat än aktiebolag när det kommer till bokföringen. Vilket betyder att enskild firma, handelsbolag eller en förening måste välja ett annat program för bokföringen.
4. Fortnox
Fortnox med sitt huvudkontor i Växjö grundades 2001 och var det första företaget i Sverige att börja med molnbaserad bokföring. Idag är Fortnox Sveriges mest använda bokföringsprogram med över 425 000 kunder.
I Fortnox får du ett användarvänligt bokföringsprogram som har allt för att lämna in en komplett årsredovisning i slutet av räkneskapsåret. Den största fördelen med Fortnox är deras nätverk av program som är kompatibla med varandra vilket erbjuder företagaren många lösningar. Om det inte finns inom Fortnox så har antagligen en av Fortnox många samarbetspartners lösningen. Fortnox ligger också i framkant när det kommer till integrationer med kassasystem och web shoppar för att slippa dubbelarbete.
Men det finns också nackdelar. Fortnox har fått svidande kritik från användare pga deras bristande kommunikation kring bindningstid och dåliga kundservice enligt recensioner på trustpilot. Dessutom kan man inte heller använda Fortnox offline.