Skriv ut affischer med din skrivare
Plakater

Gör egna affischer. Allt som krävs är en skrivare, rätt program, lim och lite pyssel.

© shutterstock

Skriv ut egna affischer

Vill du göra en stor affisch behöver du inte betala för det hos någon fototjänst, gör det själv i stället! Det räcker med en vanlig A4-skrivare och programmet Rasterbator.

Är det dags för tonåringens rum att målas om igen? Varför inte göra en fondvägg med ett motiv som tonåringen gillar? Eller vore det kul med en stor skylt till nästa stora födelsedagskalas? Har du plockat massor med blåbär eller hjortron som du vill sälja?

Det finns massor med tillfällen då det är bra och kul med något ovanligt. Med programmet Rasterbator och din vanliga skrivare kan du skapa hur stora utskrifter som helst till alla möjliga sammanhang.

Rasterbator gör vad namnet antyder – det rastrerar bilderna med prickar i varierande storlekar och färger. Bilden förstoras och sparas som en pdf-fil, som sedan kan skrivas ut ark för ark på din skrivare.

Affischer av A4-ark
Affischer

Med Rasterbator skrivs en vanlig bild ut på så många A4-ark som behövs för att skapa en affisch eller ett plakat i den storlek som du bestämmer.

Bilden ovan består till exempel av åtta A4-ark som sedan har satts ihop till en stor poster på 60 x 80 centimeter.

Få ut det mesta av Rasterbator

Arken som skrivs ut ska sättas ihop till en enda stor bild. Kanske behöver du klippa eller, ännu bättre, skära bort de vita kanterna på varje ark.

Arken kan sedan limmas eller tejpas ihop. Ännu bättre blir det om de limmas upp på ett styvare papper eller kanske en masonitskiva. Kartong fungerar förstås också, men bilden kan då bli lite vågig beroende på kartongens utformning.

Rasterbator är lätt att använda, men det kan kännas aningen övermäktigt till en början. Därför kan det vara bra att läsa artikeln i tidningen om hud du kommer i gång. Du som läser PC-tidningen hittar förstås artikeln i Fördelszonen på vår hemsida.

> Läs artikeln om Rasterbator

Kanske är du intresserad av...