Se världen från ovan med Google Earth
Google Earth

Det är enkelt att mäta både distanser och ytor i Google Earth. Vi visar hur. 

© Google

Så använder du praktiskt verktyg i Google Earth

Oavsett om du aldrig har använt Google Earth förut eller redan har det installerat på datorn, bör du prova detta praktiska trick i Googles program.

11 januari 2023 av Niklas Ernst

Med Google Earth får du bokstavligen hela världen i din hand.

Alla möjligheter som det ger kan verka överväldigande när det till exempel bara behövs ett klick och ett par sekunder för att resa från Egyptens pyramider till Manhattan.

LÄS ÄVEN: Gör en digital 3D-tidsresa med Google Earth

Därför kan det verka oöverskådligt att lära sig att använda de verktyg som gömmer sig i Google Earth, och det beror helt enkelt på att möjligheterna i programmet är så omfattande.

Men hjälpen är nära: Här på redaktionen har vi nämligen grävt runt i programmet och hittat de bästa och mest användbara funktionerna. De är inte bara imponerande och snygga att titta på, utan kan faktiskt också användas i verkliga livet utanför datorskärmen.

Här får du ett av våra bästa tips – resten kan du läsa i PC-tidningen nummer 3/2023 eller i Fördelszonen.

Google Earth eller Google Earth Pro?

Du kan använda Google Earth på nätet eller hämta Google Earth Pro till datorn. 

I webbversionen får du den mer barskrapade versionen. Du kan gå på upptäcktsfärd i hela världen, se din grannes hus och ditt kommande semestermål, men inte mycket mer än så. Dessutom är bildkvaliteten inte på topp.

Med Google Earth Pro på datorn får du bättre upplösning och snabbare rendering av bilderna. Dessutom får du tillgång till en massa extra funktioner, såsom möjligheten att titta på historiska kartor, skapa videor av exempelvis en flygtur över ditt eget hus och mycket mer. 

Mät upp ett område i Google Earth Pro

Ett bra exempel på användbarhet är möjligheten att snabbt mäta ett visst område i Google Earth Pro. Det är ett praktiskt verktyg som på nolltid gör det möjligt att mäta ytan på ett område som du själv definierar – till exempel din egen tomt.

Här nedan kan du se hur du mäter ett område:

  1. Öppna Google Earth.
  2. Leta reda på den plats du vill mäta. 
  3. Klicka på Linjal-ikonen på menyn. Nu öppnas ett nytt fönster.
  4. Välj Polygon för att mäta ett område.
  5. Håll markören över en plats på kartan och klicka för att få en startpunkt för mätningen.
  6. Gör nu makeringar tills du har mätt upp det du vill mäta.
  7. Mätningen visas i fönstret Linjal.

På så sätt kan du snabbt få en känsla för hur stor gräsmattan är när du ska beställa rullgräs – eller hur långt det är runt den lokala sjön – utan att ens resa dig från datorn eller plocka fram måttband och tumstock.

Den här typen av mätningar är möjliga eftersom Google Earth, tack vare en omfattande katalog med satellitbilder, geografiska data och flygfoton, har blivit ett extremt exakt verktyg.

Du kan också göra en liknande mätning med Google Earth på nätet om du vill. 

Så här hämtar du Google Earth

Om du ännu inte har Google Earth Pro installerat på datorn, måste du först installera det innan du kan använda de många funktionerna, som exempelvis möjligheten att mäta ett område. 

Google Earth finns i en gratis Windows-version, även kallad Google Earth Free, eller Google Earth Pro, som du hämtar till datorn och installerar precis som andra program på en Windows-dator.  

LÄS ÄVEN: Se hur ditt hus såg ut förr

För att hämta Google Earth på svenska följer du länken nedan till Googles hemsida, där du hittar flera olika versioner av Google Earth. 

Länk: Hämta Google Earth Pro Svenska här

När hemsidan har öppnats klickar du på knappen Ladda ned Earth Pro på datorn för att hämta gratisversionen av Google Earth. 

Använd Google Earth som app i mobilen

Det är dock inte bara på datorn som du kan använda Google Earth. Det finns även som app till mobilen. Du hittar Google Earth-appen för Android här, och vill du hämta appen för iPhone hittar du den här.

Med Google Earth-appen blir det ännu mer intuitivt att förflytta sig över landsgränser och mellan 3D-byggnader med hjälp av pekskärmen.

Eller så kan du resa i tiden och se hur ett visst område har utvecklats över tid – och du kan uppleva alla möjliga platser med hjälp av Google Streetview, så att det nästan är som att vara där själv. 

Här visas Google Earth

Med Google Earth-appen kan du till exempel se hur ett område har utvecklats över tid. 

© Google

Fler tips och tricks för Google Earth

Google Earth för datorn och mobilen innehåller alltså riktigt många funktioner, och det kan vara klurigt att hitta de bästa och mest intressanta funktionerna. 

LÄS ÄVEN: Här är de dolda funktionerna i Google Maps

I det nya numret av PC-tidningen nummer 3/2023 har vi gjort jobbet åt dig, och hittat de bästa verktygen i Google Earth Pro. Här visar vi till exempel hur du spelar in en video i 3D som nästan ser ut som att den är tagen med en drönare eller ett flygplan. 

Du kan köpa PC-tidningen där du brukar köpa tidskrifter, men du kan också redan nu läsa artikeln i Fördelszonen. Du hittar artikeln här. 

> Här är de bästa funktionerna i Google Earth Pro

Kanske är du intresserad av...