Många har bytt från det dyra Microsoft Office till Googles webbaserade Docs. Nu har ett nytt fel dykt upp i tjänsten.
Google Docs:

Många har bytt från det dyra Microsoft Office till Googles webbaserade Docs. Nu har ett nytt fel dykt upp i tjänsten.

Ordlistan i Google Docs klarar inte ord som upprepas

Användare som nyttjar Googles ordbehandlingsprogram Docs har upptäckt att tjänsten har svårt med många återkommande ord med punkter emellan. Felet kan göra att du förlorar tillgång till ditt dokument.

Om du tycker om att skriva haiku-dikter eller leka med ord på annat sätt när du arbetar med Googles ordbehandling Google Docs, kan du råka ut för problem.

Ett nytt och ganska egendomligt fel har upptäckts i Google Docs och har rapporterats på Googles forum av flera olyckliga användare.

Felet kan i värsta fall innebära att du förlorar tillgången till ditt dokument.

Upptäckte felet av en slump

Pat Needham, som är en ivrig användare av Google Docs, upptäckte av en slump att om stavningskontrollen var aktiverad i Docs och han skrev ”And.And.And.And.And.” ("och" på engelska) inträffade ett fel där Google Docs inte längre kunde ladda filen.

Senare dök det upp fler användare med fler observationer. Det upptäcktes till exempel att felet inte uppstod när man använde små bokstäver för att skriva "and. and. And. and. And.". 

En annan upptäckte att "But. But. But. But. But." ("men" på engelska) också orsakade felet, samtidigt som det avslöjades att man kunde undvika felet genom att stänga av stavningskontrollen i dokumentet.

Google arbetar med en lösning

Hittills känner vi inte till några exempel på svenska ord som kan utlösa felet i Google Docs, och Google har nu även löst felen med de konkreta exempel som nämns ovan.

Det finns dock naturligtvis fortfarande en risk att andra ordkombinationer som inte har rapporterats till Google fortfarande kan utlösa felet.

Vi inväntar ett officiellt uttalande från Google när de har hittat orsaken till felet och löst det så att vi kan använda Google Docs igen utan bekymmer.

Om du har drabbats av felet finns det dock en lösning som kan rädda ditt dokument.

Du kan råka ut för ett fel i Google Docs om du skriver samma ord flera gånger i följd.

Du kan råka ut för ett fel i Google Docs om du skriver samma ord flera gånger i rad med punkter emellan. När felet inträffar kommer Docs inte längre att läsa in ditt dokument och du riskerar att förlora data.

Så räddar du ditt dokument

När du använder Google Docs på datorn i din Chrome-webbläsare nekas du tillgång till ditt dokument om det ovannämnda felet uppstår.

Det har dock visat sig att du fortfarande kan komma åt dokumentet via Google Docs-appen på en mobil eller surfplatta. 

Där måste du öppna det felaktiga dokumentet i Google Docs-appen, radera meningen som orsakade problem och gå ur dokumentet igen.

Nu kan du öppna dokumentet igen från datorn.

> Kom igång med Googles kostnadsfria kontorspaket med vår e-bok, som du hittar i Fördelszonen.

Kanske är du intresserad av...