Nu visar det sig att en popsång från 1989 kan vara dödlig för äldre hårddiskar.
Vibrationer:

Vid vissa frekvenser kan allt vibrera sönder. Nu visar det sig att en popsång från 1989 kan vara dödlig för äldre hårddiskar.

Musik från 1989 kan förstöra datorns hårddisk

Om du äger en äldre bärbar dator ska du inte spela poplåten Rhythm Nation i närheten av den. Resonansen från musiken kan få datorns hårddisk att vibrera sönder.

Ett helt nyklassat säkerhetshot med namnet CVE-2022-38392 är inte riktigt som andra hot vi tidigare har läst om.

Detta hot kräver nämligen att personer med onda avsikter kan närma sig en dator med en högtalare och spela upp låten Rhythm Nation från 1989 av popartisten Janet Jackson.

Resonansen som sången skapar ger vibrationer som potentiellt kan träffa samma svängningar som hårddisken själv, och därmed få den att vibrera sönder.

> Läs även: 4 fel som förstör din hårddisk

Drabbar äldre hårddiskar

Microsoftbloggaren Raymond Chen berättade nyligen på sin blogg hur hans kollega, som arbetade på Windows XP:s supportavdelning, redan för ett antal år sedan kunde berätta om hotet – och nu har det fått sin egen officiella beteckning.

De upptäckte att flera datorer från de största tillverkarna alla hade samma typ av hårddisk som var mottaglig för vibrationerna.

Speciellt utsatta är 2,5-tums hårddiskar som roterar med 5 400 varv/min och som tillverkats 2005. 

Dessa hårddiskar vibrerar med samma frekvens som Janet Jacksons låt, och det har rapporterats om hårddiskkrascher även i fall då det inte var den drabbade datorn som spelade låten utan en annan dator i närheten.

> Läs även: Hur mycket kostar Spotify, Tidal, YouTube Music och Apple Music?

Janet Jacksons sång Rhythm Nation kan ha dödlig effekt på vissa hårddiskar.
Förgörande toner:

Janet Jacksons sång Rhythm Nation kan ha dödlig effekt på vissa hårddiskar.

Allt kan förstöras med ljud

Faktum är att fenomenet med skadliga vibrationer inte är helt nytt, och det är ett område som arkitekter och ingenjörer alltid måste ta hänsyn till när de till exempel designar höghus och broar. 

På samma sätt kan alla andra saker skadas om man känner till frekvensen som gör föremålen sårbara.

År 2017 demonstrerade säkerhetsexperten Alfredo Ortega hur en ton med en frekvens på 130 Hz kunde få en hårddisk att sluta ta emot kommandon. 

Det var möjligt eftersom ljudvågorna från tonen fortplantade sig i hårddisken som vibrationer som fångades upp av de roterande, mekaniska hårddiskskivorna. 

Fenomenet där vibrationer får saker att börja svänga känns nog bäst igen från bron Tacoma Narrows Bridge, som rasade 1940 eftersom höga vindhastigheter fick brodäcket att vibrera tills det kollapsade.
Berömd brokollaps:

Fenomenet där vibrationer får saker att börja svänga känns nog bäst igen från bron Tacoma Narrows Bridge, som rasade 1940 eftersom höga vindhastigheter fick brodäcket att vibrera tills det kollapsade.

Din moderna dator är inte i fara

Du behöver dock inte oroa dig för att din moderna dator ska gå sönder om du spelar Janet Jacksons låt. 

Hårddisktillverkarna har sedan dess ändrat designen på diskarna och därför bör du mycket väl kunna spela samma låt på en modern dator. 

Det finns dock naturligtvis risk för att kriminella upptäcker de förödande frekvenserna på moderna hårddiskar och sedan använder informationen för utpressning.

Om du har en nyare dator – och modet – kan du själv lyssna på den förödande poplåten i videon nedan. Det sker dock på eget ansvar.

> Läs även: Därför ska du ge hårddisken en säkerhetskontroll – läs hur

Kanske är du intresserad av...