Cd-skivor framför högtalare

Cd-skivan fyller 35. Här är lite kul fakta.

© Shutterstock

5 saker du inte visste om cd-skivan

För 35 år sedan tillverkades den första cd-skivan på Philips fabrik i Hannover. Det firar vi med avslöja fem saker som du garanterat inte vet om den blanka skivan.

16 augusti 2017 av Henning Dadkhah Rasmussen

När den första cd-skivan för 35 år sedan lämnade Philips fabrik i tyska Hannover hade utvecklingen av skivan pågått i flera år.

Under utvecklingens gång började Philips samarbeta med Sony, vilket medförde vissa avgörande förändringar av cd-skivans design.

5 överraskande detaljer om cd-skivan:

1. Storleken

Philips prototyp för cd-skivan hade en diameter på 11,5 centimeter och rymde en timmes musik. Sony vill dock ha en längre speltid och därför får det plats 73 minuter på en cd-skiva.

Samtidigt krävde Sony att skivan skulle passa i en japansk skjortficka, som är tolv centimeter bred. Därför blev cd-skivorna tolv centimeter i diameter.

2. Hålets storlek

Philips fick bestämma hur stort hålet i mitten skulle vara och det slutade med att det blev precis lika stort som ett dåtida holländsk tiocentsmynt, som på flamländska kallas för en dubbeltje.

3. Världens första cd-spelare

Sony lanserade den 1 oktober 1982 världens första cd-spelare – CDP-101. En månad senare släppte Philips sin motsvarighet – CD100.

4. ABBA var först

Kort efter lanseringen av cd-spelarna kom de första cd-skivorna med musik och det första albumet som trycktes på cd var ABBA:s The Visitors, som året innan hade släppts på vinyl.

5. Streaming dödade cd:n

Till dags datum har det sålts över 2,5 miljarder cd-skivor, men numera har cd-skivan avlösts av strömmande musik. I dag utgör strömningstjänsterna för 85 procent av musikmarknaden i Sverige.

Med ett par hörlurar får du bättre ljud i din dator eller mobil - utan att störa omgivningen. Just nu får du dessa hörlurar från BPM tillsammans med två nummer av PC-tidningen samt e-boken "Allt du måste veta om strömmande film" för bara 59:90 kronor + porto. Du sparar 407 kronor. Läs mer om erbjudandet här.

Kanske är du intresserad av...