Mappar som pressas ihop

Om du tänker bifoga många filer när du ska skicka ett e-postmeddelande, är det både enklare och säkrare om om du komprimerar dem först.

© Shutterstock

Här är de tre bästa gratis zip-lösningarna

Öka säkerheten och spara tid när du skickar e-post med många bifogade filer: Hitta det perfekta komprimeringsprogrammet här.

3 augusti 2019 av Martin Haverholm

Brukar du bifoga många filer när du skickar e-post? Då känns det säkert irriterande om du måste lägga till alla filerna en efter en.

Ett annat potentiellt problem är att filerna kan plockas upp av kriminella när de skickas om internetanslutningen är osäker. Om du skickar ett dokument som innehåller personlig information kan din personliga integritet vara i fara.

Men det finns en lösning som tar hand om bägge problemen - Zip-program som komprimerar dina filer till en enda fil, och flera av programmen kan dessutom lösenordsskydda den packade filen för att öka säkerheten.

Vi har plockat fram de tre lösningar som vi tycker är de bästa.

1. PeaZip

PeaZip har funnits i många år och räknas fortfarande som ett av de bästa komprimeringsprogrammen, kanske till och med det bästa.

Vi tycker att PeaZip slår konkurrenterna eftersom både användarvänligheten och säkerheten är mycket bra. Trots att programmet är på engelska gör Peazips gränssnitt med sina tydliga ikoner att det är enkelt att hitta och använda alla funktioner. Samtidigt har PeaZip en smart funktion som låter dig lösenordsskydda dina filer, så att de bara kan öppnas av den som känner till lösenordet. Det är både smart och säkert.

Du hittar både PeaZip och vår stora guide till programmet i Fördelszonen (bara för PC-tidningens läsare).

2. 7-Zip

Många erfarna datoranvändare föredrar 7-Zip, och det är ett av de bästa programmen för att komprimera filer.

En av flera bra funktioner är att det går att lösenordsskydda filer så att de bara kan öppnas om mottagaren känner till lösenordet.

7-Zip kan på många sätt mäta sig med PeaZip, plus att programmet har fler avancerade funktioner. Anledningen till att vi rankar PeaZip lite högre är främst för att gränssnittet i 7-Zip kan vara ganska förvirrande.

3. Windows inbyggda zip-funktion

Windows 10 har en inbyggd zip-funktion där du bara behöver högerklicka på filen som du vill komprimera. Det är tveklöst den enklaste lösningen av dem alla, men har också en del begränsningar.

En av de största är att verktyget enbart kan hantera zip-filer. Format som .rar, .7z eller något av alla andra format kan inte hanteras. För att kunna göra detta behöver du installera ett extraprogram, så varför inte göra det redan från början även för zip-filer?

Om du däremot bara hanterar zip-filer, eller inte har möjlighet att installera några egna program, då är Windows egna lösning oerhört praktisk.

Kanske är du intresserad av...