Med rätt gamingstol får du både bättre hållning och bättre spelresultat. På bilden: Lason Gamingstol från trademax.se

Snabba stolar för gaming

Lika lite som man vill sitta på en pinnstol i en Formel1 bil är det ett särskilt bra val när det kommer till gaming. Långa sessioner och full uppmärksamhet kräver ergonomiska gamingstolar där kroppen och ryggraden får vila så att allt fokus hamnar där det ska.

27 november 2019

Spelar du eller ungarna mycket framför datorn? Då kan det vara läge att skaffa en gamingstol. Gamingstolar har funnits sedan 2006, då amerikanska DXRacer gick över från att göra ergonomiska bilsäten åt lyxiga sportbilar till gamingstolar för e-sportare. Idag finns det en uppsjö modeller för alla sorters kroppar och plånböcker i välsorterade onlinebutiker.

Fast behövs verkligen en särskild stol för att sitta och spela? Kan man inte lika gärna sitta på en kudde på golvet eller knappra loss framför speldatorn sittande på sin vanliga pinnstol? Nja, inte riktigt. I alla fall inte om man vill ha ut maximalt av sitt spelande och även vill ta hand om sin kropp.

Amerikanska DXRacer gör världens mest kända gamingstolar. På bilden DXRacer Racing R1 från trademax.se

Rätt hållning ger bättre spelresultat

Första gången du testar en ergonomisk och omslutande gamingstol kan det faktiskt kännas lite obekvämt. Du pöser inte ner med kroppen i den vanliga ostbågeformen utan ryggrad och nacke tvingas inta en rakare hållning. Tänk sportiga bilsäten. Precis som gamingstolar är de designade för du ska kunna sitta still timmar i sträck och ständigt vara lika uppmärksam på det som händer framför dig.

När vi sätter oss ner i en vanlig stol förlorar ryggraden lätt sin naturliga S-form, bäckenet vinklas bakåt och nacke och axlar ramlar framåt. Det här leder lätt till rygg- och nackont, spänningshuvudvärk och dålig blodgenomströmning. Och som följd av detta: bristande koncentrationsförmåga och trötthet.

I en ergonomisk gamingstol sträcks ryggraden istället ut. Bäckenet hamnar i korrekt position och nacke och axlar stabileras. Och du blir piggare och mer fokuserad på att vinna dina spel.

I en Hudgins gamingstol med fotstöd i konstläder är det svårt att inte hitta en position som passar.

Extremt justerbara

Dagens gamingstolar är enormt mångsidiga och justerbara. Stolshöjden varieras snabbt med hjälp av gasfjädersmekanismen så att du kommer i ögonhöjd med spelet. Armstöden kan vinklas och hänger med stolens rörelser. Nack- och svankstöden kan hissas upp och ner. Stolen kan tiltas bakåt samtidigt som sätet följer med så att sittvinkeln bibehålls.

Vissa stolar kan till och med fällas ner 180 grader så att du kan ta en tupplur om spelandet blivit tråkigt. Ja, en del stolar har även utfällbara fotstöd.

Så gamingstolar ser inte bara coola ut. De är både bra för din hälsa och ditt spelresultat. Genom att sitta skönt spelar man skönare och mer koncentrerat. En win win-situation alltså!

Kanske är du intresserad av...