Bildbehandling med GIMP
GIMP

Med bildbehandlingsprogrammet GIMP redigerar du bilder gratis.

Ersätt Photoshop med GIMP

Photoshop är något av en standard för professionell bildbehandling, men är dyrt. Det finns ett alternativ som inte kostar en enda krona – det på öppen källkod baserade GIMP.

Photoshop är det mest använda programmet för professionell bildbehandling och det har under många satt ribban för vad ett bildbehandlingsprogram måste klara.

Den som vill använda Photoshop måste emellertid ha ett abonnemang som kostar 240 kronor i månaden. Det må vara okej för företag, men för en privatperson är det alldeles för dyrt.

Så vad ska den göra som vill ha tillgång till professionella bildbehandlingsfunktioner göra?

Det bästa svaret är GIMP.

GIMP baseras på öppen källkod

GIMP är ett bildbehandlingprogram som inte kostar någonting.

Programmet har många av de funktioner som finns i Photoshop, men användargränssnittet är annorlunda. Det uppvägs av det faktum att GIMP alltid är gratis.

GIMP står för GNU Image Manipulation Program (GNU bildmanipuleringsprogram). GNU är en gemensam beteckning för program som är gratis att använda.

GIMP underhålls och uppdateras av en stor grupp frivilliga entusiaster från hela världen. Alla arbetar gratis för att GIMP ska fortsätta att vara fritt tillgänglig för alla.

Läs mer om bildbehandling.

Bildbehandling med GIMP - hämta det från Fördelszonen

Även om användargränssnittet i GIMP påminner om Photoshop krävs det tillvänjning för att känna sig hemma i programmet.

© Wikimedia Commons

Så funkar GIMP

För den som är van vid Photoshop kan GIMP kännas lite föråldrat. Men allt som går att göra i Photoshop går även att göra med GIMP.

Oftast har funktionerna samma namn, men de kan finnas på andra ställen.

Det är trots allt ganska lätt att komma i gång med GIMP. Det är översatt till 80 språk, däribland svenska, och på GIMP:s hemsida finns det omfattande instruktioner till programmet. Det finns även en hjälpsektion som innehåller svar på de flesta frågorna.

Om du får problem i GIMP och inte hittar något svar på programmets hemsida finns det förmodligen hjälp på annat håll. På internet finns det otaliga hemsidor med guider till programmet och som visar hur man löser i stort sett vad som helst i GIMP.

Se introduktionen till GIMP i Fördelszonen.

Photoshop jämfört med GIMP

En viktig anledning till att Photoshop har blivit så omtyckt är att det är snyggt och intuitivt utformat och att det är enkelt att använda oerhört avancerade funktioner.

GIMP kräver lite mer av dig som användare. Du måste till exempel leta lite extra i menyerna för att hitta funktionerna du söker.

Det är egentligen inte svårare att använda GIMP än något annat liknande program. Spendera lite tid med programmet, det är det värt.

Det finns nämligen inget annat gratisprogram som innehåller lika många avancerade bildbehandlingsfunktioner.

Vi rekommenderar att du provar GIMP innan du halar fram plånboken för att köpa ett dyrt proffsprogram.

> Vill du prova GIMP hämtar du det säkert från Fördelszonen.

Kanske är du intresserad av...