Google och Apple har valt ut årets bästa appar 2022
Bästa apparna 2022:

Har du hört talas om årets appar Dream och BeReal? Om inte kan du lära dig mer här. 

© Shutterstock

Apple och Google: Här är årets bästa appar för mobilen 2022

2022 går mot sitt slut, och Apple och Google har tittat tillbaka på året som gått – och framför allt vilka appar som gjorde intryck under det gångna året.

12 december 2022 av Niklas Ernst

Vilken app kunde du inte leva utan under det gångna året – Google Maps, din internetbank, Facebook, Messenger, Spotify eller kanske Netflix?

LÄS ÄVEN: Så uppdaterar du appar på mobilen

Oavsett vad din mest använda app är så kan det vara trevligt med inspiration till nya och funktionella appar – för att fördriva tiden, lösa ett konkret problem eller göra en viss uppgift enklare.

Både Apple och Google presenterar nu sina förslag på de bästa nya apparna 2022, som antingen kan vara särskilt väldesignade, löser ett irriterande problem eller får oss att använda vår mobil på ett helt nytt sätt.

Apple älskar sociala mediet BeReal

Teknikjätten Apple har valt ett nytt socialt medium som årets app till iPhone 2022. 

Det handlar om BeReal som, precis som namnet antyder, satsar på att ge en mer autentisk och opolerad bild av användarna.

Appen utvecklades egentligen 2020, men slog igenom ordentligt först 2022 när användarna strömmade till. 

Konceptet är att du vid en slumpmässig tidpunkt varje dag får en förfrågan om att ta en bild med både mobilens främre kamera och kameran på baksidan.

BeReal är den bästa appen för iPhone 2022, enligt Apple
BeReal:

Med BeReal får du ett litet tidsfönster för att ta en bild av vad du gör just nu och dela den med familj och vänner. 

© BeReal


Finessen är att du bara har ett par minuter på dig att ta bilden, så du hinner alltså inte arrangera eller redigera dina bilder till oigenkännlighet. I stället delar du ditt liv som det är, utan en massa filter och uppställda kulisser. Först när du har delat en bild kan du se de bilder som dina vänner har tagit.

Du kan prova BeReal för iPhone här och för Android här.

Skapa konst av dina ord med AI

Även Google har gått ut med sitt förslag på årets bästa app 2022. 

Det handlar om Dream, en app som plockar upp en allt populärare trend – nämligen bilder skapade av artificiell intelligens baserat på en mening som du själv skriver.

Dream är den bästa appen för Android 2022, enligt Google
Dream:

Med appen Dream skriver du in en egen text och skapar sedan en bild baserat på vad du har skrivit. 

© Dream


Vi har tidigare berättat om konceptet här på PC-tidningen, där du kan skriva en mening och sedan få artificiell intelligens att skapa ett konstverk baserat på dina ord. Nu är det alltså även möjligt i mobilen med appen Dream by WOMBO.

LÄS ÄVEN: Så skapar du bilder av text med artificiell intelligens

I gratisversionen kan du skapa egna bilder med ett begränsat urval av stilar och möjligheter. Vill du öppna upp för fler funktioner så kostar det.

Dream finns för både Android och iOS

Håll koll på anteckningar och hemsidor

Dessutom har Apple och Google utsett årets bästa spel och surfplattor. 

Apple har gett priset för årets iPad-app till GoodNotes 5. Det är en anteckningsapp till Apples iPad som använder Apple Pencil, Apples ritpenna till iPad.

Årets mobilspel är Google och Apple eniga om. Det går till utvecklaren Electronic Arts som står bakom skjutspelet Apex Legends Mobile.

För surfplattor har Google valt appen Pocket, som gör det möjligt att spara, synkronisera och organisera artiklar som du hittar på nätet och gärna vill läsa vid ett senare tillfälle.

Du kan se Googles alla apputmärkelser här och Apples här

Kanske är du intresserad av...