Eugene Kaspersky
Eugene Kaspersky

25 år gammal skrev han sitt första antivirusprogram. I dag driver han ett av världens största säkerhetsföretag.

© Kaspersky Labs

Mannen bakom Kaspersky: Från KGB till it-miljardär

Eugene Kaspersky började som offentliganställd inom den sovjetiska försvarsmakten och det var där han första gången kom i kontakt med ett datorvirus. Nu har han gjort sig en förmögenhet på sitt globala säkerhetsföretag Kaspersky Labs. Missa inte historien om hur det gick till.

28 november 2017 av Morten Skeldal Østergaard

Moskva 1989: Dagen börjar likadant som alla andra när den 25-årige ­datoringenjören Jevgenij Kasperskij sätter sig framför sin dator på det ryska försvarsdepartementet.

Jevgenij är systemets man och utbildad i ett ­särskilt program för kommande KGB-officerare. Han har till och med träffat sin hustru på en av KGB:s semesteranläggningar.

Men just den här dagen kommer den lovande unge mannen att förändras från en mönstermedborgare till en kapitalistisk affärsman och så småningom dollarmiljardär.

När Jevgenij sitter och jobbar ramlar plötsligt alla bokstäver ner i en stor hög i botten på skärmen. Förundrad börjar han undersöka vad det är som har hänt.

Kaspersky skriver sitt första antivirusprogram

Det visar sig att datorn har smittats av det utbredda viruset Cascade.

Fascinerad börjar han att programmera en kur mot viruset. Han lyckades och hans antivirusprogram blev fröet som senare växte till Kaspersky Lab.

I PC-tidningen 18/2017 kan du läsa hela historien om Kasperskys väg till eliten bland världens antivirusföretag.

Säkerhetsföretaget Kaspersky

Eugene Kaspersky använde sitt efternamn när han grundade sitt företag. Efter 20 år är hans program den mest utbredda ­säkerhetslösningen i ­Europa i dag.

Globalt hör Kaspersky till de allra största it-säkerhetsföretagen i ­konkurrens med ­giganter som till ­exempel ­Symantec som står bakom ­Norton Security.

Läs hela historien om Eugene Kaspersky i PC-tidningen 18/2017. 

Om du tecknar en prenumeration nu kan du läsa artikeln direkt i din smartmobil eller pekdator med appen Wype. Med appen kan du även läsa de senaste tio numren av tidningen.

Kanske är du intresserad av...