5 sätt som SaaS öppnar upp för nya möjligheter

Dropbox, Netflix och Adobe är tjänster som många av oss använder varje vecka. Men visste du att alla ingår i affärsmodellen SaaS – Software as a Service? De molnbaserade tjänsterna har kommit att spela en allt viktigare roll i vardagen, både för privatpersoner och företag.

20 oktober 2022

Vad innebär SaaS?

SaaS är en engelsk förkortning som står för Software as a Service. Översatt till svenska blir det ”mjukvara som en tjänst”. Ett SaaS-bolag har därför som affärsmodell att erbjuda programvara över internet som tjänster, snarare än produkter. All lagring och hantering av information sker därmed online istället för på en viss dator eller enhet. Detta öppnar upp för flera nya möjligheter.

SaaS har gjort vardagen enklare för många hushåll och fått många företag att öka sina intäkter. Eftersom tjänsterna är helt molnbaserade är man inte bunden till en viss plats, utan kan få tillgång till programvaran var som helst där det finns en internetuppkoppling.

Exempel på när SaaS nyttjas privat

För de flesta svenska hushåll är SaaS en självklarhet i vardagen – även om de inte själva är medvetna om det. Varje gång som man öppnar Netflix på datorn eller smart-teven så nyttjar man en molnbaserad tjänst, och i det här exemplet är det alltså en streamingtjänst för serier och filmer på nätet.

Lagring av ens bilder sker också i allt större utsträckning i molntjänster. När man kommer hem från semestern går det snabbt att dela bilder med andra personer genom tjänster som Dropbox. Det här frigör utrymme i ens smartphone eller dator, som innan molntjänsternas era fungerade som lagring av alla filer och bilder.

Att behöva lagra direkt i ens mobil eller dator innebär inte bara begränsat utrymme, utan även risk för att bli av med alla ens personliga minnen ifall man glömt att göra en manuell säkerhetskopiering av filerna och något går fel med enheten.

Lägre kostnader för företag

Svenska företag har kanske gynnats ännu mer än hushållen av molntjänsterna. En av de största fördelarna är minskade kostnader tack vare möjligheten att prenumerera på programvara.

Istället för att köpa ett program, där man betalar en stor engångssumma och riskerar att inte få användning för produkten efter ett tag, så går det att hyra tjänsten till ett betydligt lägre månadspris eller på årsbasis. Prenumerationen innebär att företaget kan:

  • Säga upp tjänsten när den inte längre behövs

  • Uppgradera eller nedgradera till olika nivåer i takt med att verksamhetens behov förändras

  • Lägga till eller ta bort antal användare i tjänsten

  • Låta sina anställda arbeta på distans på ett smidigt sätt


SaaS gör det även enkelt att integrera program med varandra, så att all information finns på ett enda ställe i en samlad lösning. Något som kan spara både tid och pengar.

Nya möjligheter med SaaS – 5 exempel

Sammanfattningsvis går det att konstatera att SaaS redan har medfört många nya möjligheter. Förmodligen har du redan använt dig av en eller flera, antingen medvetet eller omedvetet! Som avslutning listar vi här fem möjligheter som SaaS öppnat upp för:

  1. Billigare – fler har råd med en prenumeration jämfört med en dyr engångssumma.

  2. Inga krångliga installationer – allt finns redan klart i molnet.

  3. Skalbart – man kan uppgradera sig eller byta till ett billigare paket vid behov.

  4. Löpande uppdateringar och underhåll från leverantören – programvaran uppdaterar sig själv automatiskt.

  5. Flexibilitet – allt som krävs är tillgång till Wi-Fi, 4G eller 5G.

Kanske är du intresserad av...