Hitta rätt skrivbord för hemmakontoret

Hitta rätt skrivbord för hemmakontoret

För att det ska bli effektivt att sitta hemma och jobba behöver du en arbetsplats där du verkligen trivs. Viktigast är att hitta ett smart och snyggt skrivbord som passar just ditt hem och dina arbetsvanor. Här kommer några tips.

1 oktober 2019

Handen på hjärtat. Hur sitter du egentligen när du jobbar hemma? I en soffa iklädd mysbyxor? Vid köksbordet omgiven av högar av disk och vilda barn? Eller har du kanske kontoret vid ett gammalt dataskrivbord i husets källare?

Det finns ingen anledning till att ens hemmakontor inte får vara mysigt eller sticka ut designmässigt. Tvärtom! Med rätt skrivbord får du både bättre arbetsro och större arbetslust.

Varför inte ha en sekretär som skrivbord? Låt arbetsplatsen lyfta inredningen. På bilden sekretären Provence från Chilli.se

Varför inte ha en sekretär som skrivbord? Låt arbetsplatsen lyfta inredningen. På bilden sekretären Provence från Chilli.se

Låt skrivbordet pryda hemmet

När i stort sett hela ens hemmakontor ryms i en bärbar dator kan skrivbordsplatsen se ut lite som man vill. Det här ger oss en chans att tänka mer fritt kring hur vår arbetsplats ska se ut och var skrivbordet ska stå. Det behöver inte längre gömmas undan utan kan gå i samma stil som den övriga inredningen.

Börja med att planera dit hemmakontor. Hur stort skrivbord behöver du egentligen för att utföra dina arbetsuppgifter? Var finns eluttagen? Med hjälp av trådlös teknik, sladdgömmor och smart förvaring blir det ordning och reda runt skrivbordet.

Ställ kontoret mitt i rummet

Det vanligaste är att placera skrivbordet längs väggen. Testa att göra tvärtom! Ställ skrivbordet på hemmets finaste plats och låt istället resten av möblemanget utgå från det. Låt det sticka ut rejält när det kommer till design och färgval och gör det till rummets mittpunkt.

För varför sitta och jobba på en oinspirerande plats? Ge skrivbordet och arbetsmiljön den plats det förtjänar. Efter jobbet kan det ju också tjäna som en kreativ samlingspunkt för den övriga familjen.

Ett väggmonterat klaffbord är en smart lösning för hallar och andra rum där det inte passar med ett fast skrivbord.

Ett väggmonterat klaffbord är en smart lösning för hallar och andra rum där det inte passar med ett fast skrivbord.

En arbetshörna som smälter in

Ett skrivbord kan vara nätt, stort, klassiskt, modernt, i stål eller ädelträ, se ut som en gammaldags sekretär eller likna betongelement. Det kan kort sagt se ut hur som helst. När du ska planera in det i ett redan existerande möblemang och vill få det att smälta in så tänk igenom vilken stil det övriga rummet har.

Vilken färg är det på väggarna? På möblerna? Hur mycket yta finns det? Ska det stå i en hall, ett sovrum eller vardagsrum? Vill du skapa lugn är det bra att välja skrivbord i samma material, stil och nyans som det övriga rummet.

En arbetshörna som smälter in

Med smarta skrivbord och rätt förvaring kan ens hemmakontor få plats även i den minsta bostad. Skrivbordet och förvaringsmöbeln Edarud från Chilli.se har utsvängbar arbetsyta som kan fällas in när arbetspasset är över.

Maxat på liten yta

Om du bor trångt eller kanske inte sitter hemma och jobbar så mycket är det vettigt att gömma undan och avskärma arbetsplatsen. Här gäller det att vara kreativ! Vissa har kontoret i en garderob, andra bakom ett draperi i en hall.

Ska du jobba i vardagsrummet? Välj ut ett oanvänt hörn, kanske bakom en dörr. Avgränsa skrivbordsplatsen med draperier. Behöver du egentligen sitta ner? Kanske kan ett minimalt datorbord som du står vid fungera lika bra?

Maxat på liten yta

Höj- och sänkbara skrivbord är både bra effektiviteten och hälsan. På bilden skrivbordet Troian från Chilli.se som har inbyggd sladdhantering och finns i flera kombinationer.

Stå vid skrivbordet

När du sitter hemma och jobbar och inte behöver springa på möten stup i kvarten är det lätt hänt att bli sittande allt för länge. För att variera sin sitt- och arbetsställning och hålla kroppen i trim är det bra att investera i ett höj- och sänkbart skrivbord.

Att från och till stå och jobba har visat sig ha en rad hälsofördelar. Du stärker och sparar din rygg, dina knän, axlar och nacke, får starkare magmuskler och håller igång matsmältningen. Du blir också piggare och får mer gjort genom att musklerna syresätts, blodcirkulationen ökar och endorfiner frisätts. Dessutom - så förbränner du fler kalorier!

Kanske är du intresserad av...