Bra fråga
© Shutterstock

Vad betyder egentligen orden vi använder varje dag?

Har du någonsin funderat på vad det är för skillnad på ett par hörlurar och ett headset eller tänkt på vad i:et i iPhone egentligen står för? Vi har svaren.

28 november 2017 av Peter Skovbjerg Jensen

När vi diskuterar modern teknik, prylar och mobiltelefoner händer det ofta att man blir lite osäker över vad saker och ting betyder. Här är några exempel.

Skillnaden mellan hörlurar och headset

Båda uttrycken avser i grunden samma sak, det vill säga en apparat att sätta på huvudet för att spela upp ljud. Skillnaden är att ett headset är ett par hörlurar med inbyggd mikrofon, medan renodlade hörlurar saknar mikrofon.

  • Hörlurar kan bara spela upp ljud.
  • Headset även spela in ljud via en inbyggd mikrofon.

> Läs mer om ny teknik

Vad står iOS för?

iOS är Apples operativsystem för företagets mobila enheter iPhone, iPad och iPod. iOS står får iPhone Operating System och hette från början iPhone OS.

Vad står i:et för i Apples produkter?

Varför använder Apple ett gement i som första bokstaven i många av sina produkter? Apples grundare Steve Jobs förklarade i en intervju år 1988 historien bakom i:et i samband med att Apple släppte den sin första dator med namnet iMac.

Enligt Jobs kommer i:et från internet, som då var något nytt och spännande som den nya datorn kunde kopplas upp mot.

Dessutom menade Apple att det finns andra i-ord som passade in på den nya datorn, till exempel inspiration, information och individuell.

Ska man vara petig innebär det alltså att iOS ska läsas som internet phone operating system.

Vad är en pekdator?

Vi använder ordet pekdator när vi skriver om det som på engelska kallas för tablets.

Ordet tablet betyder någonting helt annat på svenska: en liten pastill avsedd att ätas eller en liten duk som läggs under en tallrik. Att därför tala om tabletter eller ännu värre tablets på svenska blir i stort sett obegripligt. Många är de datortillverkare som under buller och bång har visat upp nya tabletter på diverse pressvisningar, och sitter man där och undrar om det är Läkerol som släpper nytt godis.

Vi skriver pekdator eftersom det är precis vad det handlar om: en dator som styrs via en pekskärm.

Bli klokare på den digitala världen med PC-tidningen - köp ett nummer av tidningen och kom åt de över 300 program som finns i Fördelszonen för endast 29 kronor!

Kanske är du intresserad av...