Sms

Grattis sms på 25-årsdagen.

© Shutterstock

Sms fyller 25 år

Det första sms:et skickades den 3 december 1992. Sedan dess har sms blivit en av världens mest använda sätt att kommunicera.

4 december 2017 av Peter Skovbjerg Jensen

Varje minut skickas det 15 222 700 sms i världen. Det blir åtta biljoner sms om året.

I år, eller närmare bestämt den 3 december, är det 25 år sedan det första sms:et skickades.

Det första sms:et skickades från en dator till en mobiltelefon. Telefonen, en Orbitel 901, var jämfört med dagens mobiltelefoner allt annat än mobil. Det gick dock inte att svara på sms:et, den funktionen kom långt senare.

Mycket har hänt på de här 25 åren. Med tiden har sms blivit en av de främsta formerna av kommunikation och många föredrar att få ett sms i stället för ett telefonsamtal, allt enligt analysbyrån Infomate.

Dagens sms innehåller inte bara text utan även bilder i form av Emojir. Men det gällar att se upp. De små bilderna kan missförstås.

Fortfarande populärt

Även om det fortfarande skickas många sms blir det allt vanligare med andra sätt att skicka meddelanden, till exempel med appar som Messenger och WhatsApp.

Sms används dock fortfarande flitigt i länder med instabil infrastruktur för mobiltelefoni. Då är sms mer pålitliga än att använda internetbaserade appar som kräver mer datatrafik.

Många av de åtta biljonerna sms skickas inte av människor, utan kommer från exempelvis företag i form av autosvar från olika funktioner – kanske för att verifiera en inloggning till ett konto.

Vill du vara säker på att du får alla sms när de kommer kan du behöva en powerbank, det vill säga ett portabelt batteri för att ladda mobilen var som helst.

Just nu får du två nummer av PC-tidningen hem i brevlådan samt en fräck powerbank för endast 59:50 kronor - spara hela 407 kronor!

Kanske är du intresserad av...