Ikeas Fyrtur-gardiner är en del av IKEA Home Smart
Ikea Fyrtur

Ikeas Fyrtur-gardiner kan kopplas samman så att alla gardiner i ett rum kan dras ner samtidigt.

© IKEA

Home Smart: Ikea satsar på det digitala hemmet

En rad spännande produkter har gjort Ikea till ett av de stora märkena för automatisering av hemmet. Nu har de lanserat sina fjärrstyrda rullgardiner.

21 augusti 2019

Ikea är inte längre bara ett ställe där du kan köpa bokhyllor och andra montera själv-möbler. De senaste åren har företaget även lanserat en rad produkter som kan användas för att automatisera hemmet.

Ikea har exempelvis lanserat egna lampor som kan styras från mobiltelefonen, på samma sätt som deras nyligen lanserade smarta högtalare som tagits fram i ett samarbete med Sonos.

Resten av världen brukar kalla sådant för Smart Home-produkter, men Ikea har valt att möblera om i ordföljden och kallar dem för Home Smart.

Fjärrstyrda rullgardiner

Det senaste påhittet i Ikeas digitala hem är den fjärrstyrda rullgardin Fyrtur.

Med Fyrtur slipper du släpa dig upp från sängen när du vill justera dina rullgardiner. Fyrtur kan nämligen fjärrstyras med Ikeas app i mobiltelefonen, eller så kan du koppla samman rullgardinerna med Apple Homekit eller Google Home, så att de kan styras med röstkommandon.

Det går även att gruppera flera rullgardiner så att alla kan justeras samtidigt.

Fyrtur finns i fem olika bredder från 60 upp till 140 centimeter, medan längden är 195 centimeter och kan inte göras kortare.

Här på PC-tidningen har vi tidigare testat Ikeas elektroniska produkter, senast var det lampan Symfonisk med en inbyggd trådlös högtalare med Sonos-funktioner som låter dig spela upp musik från Spotify eller din dator.

Läs vårt test av Ikea högtalarlampa Symfonisk här

Ikea tillverkar också Bluetooth-högtalare som vi har testat tidigare. Testet av Ikea Eneby, som högtalarna heter, kan du läsa här

> Du kan läsa mycket mer om smarta hem och produkter som du kan styra med din mobiltelefon här...

Kanske är du intresserad av...