Lyssnar Google på dina samtal med Google Assistent?

Lyssnar Google på dina samtal med Google Assistent? Nu ändrar sig sökjätten.

© Shutterstock

Google ändrar sig - välj själv om de få spela in dina samtal

Google har tidigare fått kritik för att de har spelat in och sparat användares samtal med sina intelligenta enheter. Nu ändrar Google sin praxis. Läs vad det innebär.

13 augusti 2020 av Niklas Ernst

Använder du Google Assistent för att få nyheterna upplästa, kontrollera väderleksrapporten eller styra smarta enheter i ditt hem?

Då finns det en risk för att det inte bara är Google Assistent utan även riktiga människor som har lyssnat på dina kommandon och samtal.

Det är nämligen så Googles arbetssätt har varit tidigare - enligt Google för att förbättra taligenkänningen. Efter att det dök upp information om att även riktiga människor har lyssnat fick dock företaget mycket kritik.

Nu meddelar sökjätten att man har slutat med detta, och att inspelningarna inte längre sparas på Googles servrar.

Google tar kontakt med användarna

Nu har Google även skickat ut e-post till alla som använt Googles appar, verktyg eller Google Home-produkter.

I det framgår att Google har uppdaterat inställningarna för tal- och ljudupptagningar på ditt Google-konto.

I praktiken betyder det att Google uppdaterar sitt arbetssätt med att spela in samtal och låta verkliga människor lyssna på dem för att förbättra taligenkänningen. Samtidigt har företaget som standard stängt av funktionen för alla användare.

Det betyder att du i Googles inställningar själv måste välja om du vill tillåta att samtalen sparas eftersom de inte längre gör det per automatik.

Så ändrar du inställningarna

Om du vill hjälpa Google genom att låta dem spara dina samtal kan du göra det här.

De inspelningar som eventuellt redan är gjorda kommer inte att raderas. Om du vill att även dessa raderas kan du göra det också i länken här ovan.

Kanske är du intresserad av...