Tänd och släck med mobilen.

Smart belysning kan styras från mobilen

© Shutterstock

3 smarta lampor

Det är lätt att göra sitt hem lite smartare. Med smart belysning går det att tända och släcka lamporna hemma med mobilen.

22 augusti 2017 av Christian Slot

Det kommer allt fler så kallade smarta prylar, det vill säga produkter som kopplas upp mot internet och som kan styras med appar i mobilen. Ett exempel är smart belysning.

Utvecklingen går snabbt och när de smarta lamporna letar sig in i alla svenskars favoritvaruhus står det klart att detta är populärt.


Ikea Trådfri

Ikeas uppsättning med smarta lampor heter Trådfri och systemet består av såväl en kopplingsdosa till trådlösa nätverk som lampor i olika storlekar och en liten trådlös fjärrkontroll. Det finns en app för Android och iOS och via den går det att tända och släcka en lampa vid vissa tider, ändra färgtemperatur, dimma ljuset och mycket mer.

En startuppsättning med två lampor, en gateway till routern och en fjärrkontroll kostar 749 kronor. Läs mer om systemet.


Phillips Hue

Philips är ledande på marknaden för smart belysning med sitt system Hue. De första lamporna kom för fem år sedan och nu är Hue uppe i generation tre.

Hue innehåller många olika typer av lampor, både med vitt och färgat ljus och det finns ljusremsor att klistra i exempelvis en bokhylla. På hemsidan My hue kan du läsa mer om systemet och bli inspirerad av andra användare.

Ett startpaket med färgade lampor kostar runt 1 500 kronor.


Belkin WeMo

Belkin är mest känt för datortillbehör och nätverksprodukter, men de tillverkar sedan länge även smarta prylar för hemmabruk.

WeMo-serien innehåller smarta förlängningssladdar, rörelsesensorer, kameror och lampor.

WeMo Lightning sätts upp med WeMo Link, som ansluts till routern och som sedan styr all kommunikation mellan mobilen och de smarta enheterna. Det går till exempel att tända lampor vid en viss tidpunkt och dämpa ljuset när man tittar på tv.

Ett startpaket med två lampor och en WeMo Link kostar cirka 800 kronor.


Just nu får du två nummer av PC-tidningen och ett portabelt batteri, en så kallad powerbank, så att du alltid kan hålla mobiltelefonen uppladdad. Du får 2 nummer av tidningen och ett portabelt batteri för endast 59:50 kronor – du sparar 407 kronor.

Vad är Smarta hem?

Smarta Hem är en beteckning för många olika intelligenta produkter som tillför hemmet ny och smartare funktionalitet.

Ofta kan Smarta Hem-enheter styras vi an app i mobilen, även om det inte är ett krav.

Den nya Smarta-Hem-tekniken gör det möjligt att tillföra moderna och energieffektiva lösningar för ökad säkerhet, komfort och bekvämlighet. Det kan till exempel handla om värmestyrning med intelligenta termostater, tidsreglering av lampor eller smarta lås som kan fjärröppnas med mobilen.

Som en del av sakernas internet där allt är anslutet till internet, kan Smarta Hem-enheter ofta kommunicera med varandra.

Kanske är du intresserad av...