AR är en av de stora kommande innovationerna i teknikvärlden just nu. AR står för augmented reality, vilket översätt till förstärkt verklighet på svenska.
Definitionen av AR är att verkligheten kombineras med digitalt innehåll, till exempel de små figurerna i mobilspelet Pokémon Go som till synes dyker upp i miljön omkring oss.
Med ett par AR-glasögon förstärkt upplevelsen ytterligare när man kan se världen med datorgenererade bilder lagda ovanpå.
Vartefter handhållna enheter som mobiltelefoner och pekdatorer blir mer avancerade och allt intelligentare går det att använda dem för augmented reality.
Frågan är då vad AR, augmented reality, egentligen ska användas till?
Augmented reality jämfört med virtual reality
Det är lätt att blanda AR med VR, det vill säga virtuell verklighet. Även om teknikerna påminner mycket om varandra finns det en avgörande skillnad.
I en AR-miljö läggs datorskapad grafik ovanpå den inspelade bilden av verkligheten, medan en VR-miljö uteslutande är skapad i en dator.
Det innebär till exempel att augmented reality är bättre anpassad för att exempelvis visa upp möbler i vår egen hemmiljö, men virtuell verklighet kan ge mer spännande upplevelser i spel eller filmer.
Augmented reality-spel
Som så ofta med ny teknik är det spelindustrin som är först ut.
Vi har redan sett spel som exempelvis Lenovos Star Wars Jedi Challenges, där karaktärer ur filmerna dyker upp i det egna hemmet tack vare AR-tekniken. Med sitt lasersvärd gäller det att kämpa mot Star Wars-skurkarna hemma på vardagsrumsgolvet. Missa inte vårt test av det spelet.
Andra spelutvecklare använder augmented reality för att placera ut objekt och fiender i den riktiga miljön omkring spelarna.
Ett exempel på det är det för något år sedan så populära spelet Pokémon Go, som fick horder av människor runt om i världen att springa omkring och jaga små monster.
Videon nedan visar hur Pokémon Go använder augmented reality.
Augmented reality-appar
Stora företag som till exempel Ikea har också tagit den nya tekniken till sig.
Ikea har tagit fram en augmented reality-app med vilken det går att placera ut företagets möbler i det egna hemmet. Tanken är att det ska bli lättare att hitta en produkt som passar in bättre.
Ett annat exempel är färgtillverkaren Sadolin som använder augmented reality i en app för att man ska kunna testa en färg på väggen hemma innan man bestämmer sig. De har även gjort appen CamToPlan, som med hjälp av mobilkameran gör det möjligt att skapa en planritning av den egna bostaden.
Videon nedan visar hur Ikea använder augmented reality.