Smarta ljus på en julgran i ett vackert upplyst vardagsrum.
Philips Hue Signe:

Med indirekt belysning från exempelvis en Philips Hue Signe-lampa kan du få rummet att matcha nyanserna i din julgransbelysning.

© Philips Hue

Styr julbelysningen med din mobil

Smarta glödlampor har vunnit mark i våra hem och julbelysningen måste självklart också styras med en app! Här är tre förslag på smart julbelysning + ett bonustips för dig som vill spara energi.

8 december 2021 av Morten Skeldal Østergaard

Tiden är sedan länge förbi, då vi tog ner julgransbelysningen från vinden och provade oss fram för att hitta den trasiga lampan i en lång kedja av tråkigt enfärgade ljus.

Idag ska julbelysningen ha 16,8 miljoner färger och kunna styras med en app på mobilen. 

Här är tre förslag på bra lösningar som uppgraderar din julbelysning.

> Läs även: 6 praktiska saker du kan göra med Philips Hue och andra smarta lampor

1. Ge julgranen nytt liv

Twinkly Strings är en ljusslinga med 250 små LED-lampor placerade med åtta centimeters mellanrum på en 20 meter lång sladd.

Varje lampa kan styras oberoende av de andra och med möjligheten att visa 16,8 miljoner  färger är det upplagt för en snygg ljusshow.

Det smarta med Twinkly Strings är att systemet vet var varje lampa finns. 

När du håller mobilen framför trädet använder Twinkly-appen mobilens kamera för att kartlägga varje lampa på trädet. 

Det är riktigt smart och fungerar både snabbt och smidigt.

Se här hur Twinkly ser ut i ett vardagsrum:

 >Twinkly Strings imponerade på testredaktören när han testade ljusslingan 2019. I den här artikeln kan du läsa mer och se en video från hans eget vardagsrum.


2. Återskapa julmyset från gammaldags glödlampor

Philips Hue-serie med filamentlampor är närmast perfekta för att återskapa ljuset från gammaldags glödlampor med toppmodern teknik.

Glödlamporna i Filament Edison-serien är snygga även när de är släckta och därför gör sig extra bra i en armatur där de är synliga.

När du tänder lampan med Hues app eller ber Google Assistent göra det är ljuset mjukt och bäst lämpat för mysbelysning. Det går att styra om ljuset ska kännas varmt eller kallt, men det går inte ändra färg på det.

Det är både mysigt och stämningsfullt ljus och det går att styra när det ska tändas och släckas, för att på så sätt enkelt spara ström och fortfarande ha härligt julljus.

> Läs vårt test av Philips Hue White Ambiance Filament här.

> Det går även att använda Hue-lampan Signe för att skapa indirekt ljus i vardagsrummet. Läs vårt test här.

Snygg mysbelysning med Philips Hue White Ambiance Filament.
Philips Hue White Ambiance Filament

Det ser ut som en glödlampa, men det är en modern smart-lampa från Philips Hue.

© Philips Hue

3. Kulört LED-ljus i metervara

Med ljusbandet LIFX Lightstrip väljer du själv längden på din julljusslinga.

Ljuslisten består av tre huvuddelar: En styrenhet med strömförsörjning och två stycken en meter långa remsor med lysdioder. Det går att köpa flera remsor och sätta ihop dem till en maximal sammanlagd längd på tio meter.

Det är ingen konst att komma igång. Allt som behövs är att ansluta ström och öppna LIFX:s app på mobilen. Installationen tar bara ett par minuter.

På undersidan av remsan med lysdioder sitter dubbelhäftande tejp, så du behöver bara dra av skyddsplasten och sätta upp Lightstrip där du vill ha den.

Ljuset är uppdelat i 16 zoner som kan visa var sin färg, och du kan använda de förinställda mönstren i appen eller designa ett eget. Appen är inte lika användarvänlig som den som styr ljuset från Philips Hue, men vi hade inga problem att hitta bland funktionerna.

Kulört ljus från LIFX Lightstrip.
LIFX Lightstrip

Grundpaketet med LIFX Lightstrip innehåller två meter ljusband.

© LIFX

Bonus: Spara på dyr el

Om du redan har julljus för att dekorera huset ute och inne kan du gott göra det gamla ljuset lite smartare. 

Genom att använda ett smart eluttag, även kallat smart plug, går det att styra när ljuset ska tändas och släckas. På så sätt blir det enkelt att spara pengar på elräkningen, och samtidigt ha ett mysigt och julpyntat hus. 

Smarta eluttag finns i många olika varianter och prislägen, till exempel från IKEA, Philips Hue och Xiaomi.

Stickkontakten kopplas till mobilen, sedan går det att styra när lamporna ska tändas och släckas, och det kan även styras manuellt med mobilen. 

> Läs även:3 geniala saker det går att använda smarta kontakter till

Smart plug – smart stickkontakt från Philips Hue
Smart plug:

Med ett smart eluttag som detta från Philips Hue går det att styra det som ansluts från mobilen. Det är mycket användbart för julbelysning som du kanske vill släcka på natten för att spara ström. 

© Philips Hue

Kanske är du intresserad av...