Tag heuer smartwatch

Smart lyx på handleden

Tycker du att Apple Watch är för enkel och att det enda som hör hemma på handleden ska vara tillverkat i Schweiz finns det nu hopp. Som den första av de klassiska urmakarna från det lilla alplandet släpper nu TAG Heuer sin första riktiga smartklocka.

16 november 2015

Test av TAG Heuer Connected Smart Watch

Vi har fått en exklusiv chans att testa den nya klockan redan nu. Den heter Connected och är inte bara den första smartklockan från en de klassiska schweiziska urmakarna, det är även den första klockan som har tagits fram tillsammans med Intel. Processorn har dubbla kärnor och är på 1,6 gigahertz. Det finns fyra gigabyte minne i klockan.

Skärmen har en upplösning på 240 pixel per tum, vilket är sämre än vad Apple Watch ståtar med. Trots det är skärmen riktigt bra. Färgerna är tydliga och den är tillräckligt ljusstark. Man måste onaturligt nära för att ana de enskilda pixlarna.

Själ och lyx När Apples klocka är lite av en mini-iPhone, är TAG Heuer Connected något annat. Den har en själ och den känns lyxig. Referenserna till en 155-årig tradition är tydliga.

Via Bluetooth och appen Android Wear, som finns till både Android och iOS, ställs Connected in. Med appen väljer man funktioner och i standardläget finns det tre urtavlor att välja mellan: ett stoppur, en med GMT-funktioner och två tidszoner samt en enkel urtavla med tre visare. De tre urtavlorna baseras på TAG Heuers Carrera-modellerna och de finns i blått, svart och vitt.

Det finns även att antal temaurtavlor att lägga till. Urtavlorna har funktioner som kalori- och stegräknare eller väderprognoser och kompass. Räkna med att det kommer fler urtavlor så småningom.

Det finns omkring 4000 appar för Connected, till exempel Google Maps och en app för golfspelare. Vi har prövat Google Fit, som räknar steg och kalorier och som visar den fysiska aktiviteten i form av lättlästa kolumner. Vi har också titta på kalendern, väderprognoser, larm, stoppur med mera och allt som vi har testat fungerar perfekt.

I vårt test kunde vi dessvärre inte pröva huruvida klockan fungerar tillsammans med exempelvis SMS i telefonen.

Användargränssnittet är logiskt och det tar inte många minuter att få ordning på klockan. Runt all digital teknik sitter det ett högklassisk klockhus med en diameter på 46 millimeter. Klockan är tillverkad i titan och det väger 52 gram utan armband, som för övrigt finns i sju färger. Klockan inklusive armbandet väger 81 gram. Trots den låga vikten känns kvaliteten när man hanterar klockan. Klockan är 12,8 millimeter tjock och den har fina proportioner.

Batteriet räcker i ett dygn om det är fullt laddat. Även om det inbyggda ljuset stängs av efter några sekunder för att spara ström är det lätt att se vad klockan är.

Releasedatum Connected dyker upp i utvalda butiker lagom till jul, men lär inte finnas i några större kvantiteter förrän tidigt nästa år.

Den som gillar armbandsklockor av hög kvalitet kan glömma allt vad Apple, Samsung och de andra heter. Äntligen möts Schweiz och Silicon Walley. Priset på runt 13000 kronor är förstås högt, men för den som vill ha ett riktigt armbandsur som också är smart finns det inget annat.

Av Klaus Nygaard

Kanske är du intresserad av...