Intels smartglasögon Vaunt

Amerikanska The Verge har fått se Intels nya smartglasögon.

© TheVerge

Intels smartglasögon

Intel har gjort en prototyp på ett par smartglasögon som inte väcker någon uppmärksamhet. De ser nämligen ut som vilka glasögon som helst, men de rymmer en helt ny värld.

14 februari 2018 av Peter Skovbjerg Jensen

Smarta glasögon har vi hört talas om länge, men sedan Google lade ner sitt försök med Google Glass har det varit ganska tyst. Nu är det dock dags igen.

Intels smartglasögon Vaunt har den stora fördelen att de ser ut som ett par helt vanliga glasögon. Den som tittar lite noggrannare ser dock ett litet rött fält i ena glaset. Det är det enda som avslöjar att Vaunt inte är som andra glasögon.

I stället för att projicera en bild på glaset använder Vaunt en ytterst svag och ofarlig laser för att visa notiser, vägbeskrivningar, recept eller vad man nu vill se, direkt på näthinnan. Glasögonen paras ihop med en mobiltelefon via Bluetooth.

Nedan finns TheVerges exklusiva video med Intels nya smartglasögon.

Socialt accepterade

Enligt Intel har Vaunt utvecklats med målet att göra smartglasögon socialt accepterade. Intel menar att ingen vill gå omkring med klumpiga glasögon på sig, utan för att lyckas måste glasögonen vara snygga och bekväma.

Vaunt väger 50 gram, vilket visserligen är mer än vanliga glasögon men det är betydligt mindre än andra smartglasögon.

Senare i år kommer programutvecklare att få tillgång till glasögonen för att de ska kunna komma på nya idéer om hur glasögonen kan användas och hur tekniken kan förbättras. Lasern kan visa en bild på 400 x 150 pixel.

Ännu finns det inga lanseringsdatum satta för när Vaunt kan tänkas dyka upp i butikerna.

Smartglasögon är ytterligare ett exempel på intelligenta produkter som gör livet lite lättare och våra hem ännu smartare genom att koppla ihop mobiltelefonen med smartklockor, lampor, larm, robotar med mera.

Läs mer om smarta hem och smarta prylar.

Kanske är du intresserad av...