Apple AirTag spåras med en app.
AirTag

Med en tracker som Apples AirTag kan du alltid hitta dina saker igen med hjälp av en app i mobilen.

© Shutterstock

Hitta dina försvunna saker med en app

En elektronisk spårningsbricka ser till att du aldrig förlorar dina saker igen. Tile och AirTag är några av de mest populära spårningsbrickorna, men hur fungerar egentligen de små brickorna? Här får du svaret.

Trackers eller spårningsbrickor är en sån pryl man inte tänker så mycket på – innan man plötsligt behöver dem. Det är små elektroniska brickor som kan fästas på exempelvis nyckelknippan eller en väska, så att du kan spåra dem med hjälp av en app på mobilen.

Trackers är en förhållandevis ny typ av produkter som har dykt upp i kölvattnet av att mobiler har blivit allt vanligare. 

Hur fungerar en tracker?

Vanligtvis måste du hämta en app från företaget bakom trackern och sedan ansluta trackern till mobilen via en trådlös Bluetooth-anslutning.

Om spåraren och föremålet du har fäst den vid försvinner, kan du markera i appen att den har försvunnit. Om spårningsbrickan inte befinner sig inom räckvidden för Bluetooth för mobilen är du beroende av att andra användare kommer i närheten av trackern. 

Sedan använder trackern den personens mobil med GPS och internetanslutning för att rapportera till trackerappens servrar var just din tracker befinner sig. Några sekunder senare kan du se på en karta var i världen brickan befinner sig.

Hitta en tracker som passar dina behov

Det finns spårningsbrickor i många storlekar och former. Det är mest praktiskt om den enkelt kan fästas i föremål, för det är ju sällan som det bara är själva spårningsbrickan man är intresserad av att hitta. 

Här har framför allt företaget Tile skapat trackers för många ändamål. Det finns till exempel en kreditkortsformad tracker som du kan ha i plånboken. Det finns också små runda Tiles som kan klistras fast på saker, och Tiles med ett hål så att de kan sättas i nyckelknippan.

Du kan läsa våra tester av olika trackers i Testzonen

Tiles i en plånbok, på en nyckelring och på en fjärrkontroll.
Tile

Finns i flera versioner, så att du till exempel kan klistra fast dem i en nyckelring eller lägga dem mellan plånbokens kreditkort.

© Tile

Vad är Apple AirTag?

Apple AirTag är en effektiv liten spårningsenhet för att hålla reda på dina saker – om du har en iPhone.

För att komma igång drar du bara ut en plastremsa ur AirTag, så att batteriet får kontakt. I samma ögonblick dyker det upp ett fönster på din iPhone, där du bara behöver godkänna med ett tryck för att ansluta.

Din AirTags placering visas i appen Hitta, där du också kan se var dina andra spårbara Apple-produkter som iPad och iPhone befinner sig. AirTag sparar ingen historik över var den har varit. Det går bara att se den senaste platsen där den har registrerats.

Det är både en för- och nackdel att AirTag är så tätt integrerad med Apples ekosystem. Det är naturligtvis trevligt att kunna utnyttja alla iPhones i människors fickor för att registrera var din AirTag är. Å andra sidan innebär det också att du binder dig ännu tätare till Apples produktportfölj. Om du senare byter mobil till en Android-modell kan du inte längre använda dina AirTags.

Den lilla brickan har inget hål eller dubbelhäftande tejp, så du kan inte fästa den på dina saker. Om du vill sätta den på nyckelknippan kan du köpa Apples lädernyckelring för ändamålet. Den kostar lite mer än själva AirTag-brickan.

Läs vårt stortest av trackers

I PC-tidningen nr 14, 2022 testar vi fyra av de små spårningsbrickorna. Här kan du bland annat se hur Apples AirTag klarar sig mot de populära spårningsbrickorna från konkurrenten Tile.

> Du kan läsa hela stortestet i Fördelszonen

Kanske är du intresserad av...