Google har utvecklat ett verktyg som kan återskapa detaljer i pixlade bilder.

Googles nya teknik fixar suddiga bilder

© Google Brains

Googles nya teknik fixar suddiga bilder

Google har utvecklat en teknik som kan förstora och återskapa detaljer i pixlade bilder.

14 februari 2017 av Christian Slot

”Zooma in och förstora.” Möjligen känner du igen repliken från någon film där det ser så lätt ut att förstora en liten detalj i bilden och hitta det lilla misstaget som avslöjar mördaren. I verkligheten vet vi att det inte går att förstora en liten detalj utan att bilden blir komplett suddig och oanvändbar.

Nu finns det dock teknik som klarar just detta på riktigt.

Tre forskare på Googles avdelning för artificiell intelligens, Google Brain, har utvecklat en teknik kallad pixel recursive super resolution model, som kortfattat går ut på att återskapa detaljer i pixlade bilder.

Ny teknik från Google förstorar och återskapar detaljer i pixlade bilder.

Ny teknik från Google gör pixlade bilder skarpa

© Google Brain

Kan hjälpa polisen

I den vänstra kolumnen finns extremt lågupplösta bilder (8x8 pixel). I mitten visas en återskapad bild (32x32 pixel) som den ser ut efter att ha behandlats av det nya verktyg. Jämför med originalet till höger.

Först analyseras den lågupplösta bilden som sedan jämförs med ett antal bilder i hög upplösning som är nerskalade. Programmet kan därefter återskapa bildpunkter via avancerade algoritmer som bland annat baseras på skillnaden mellan tusentals kända bilder i hög respektive låg upplösning.

En samhällsfunktion som kan tänkas använda tekniken är polisen som ofta har övervakningsbilder i låg kvalitet i utredningsarbetet.

Kanske är du intresserad av...