Racerbilar tävlar med datorer istället för förare
CES 2022:

Det ser ut som en riktig racerbil, och det är det också. Den enda skillnaden är att förarutrymmet rymmer en superdator och annan avancerad elektronik. 

CES 2022: Racerbilar tävlar utan förare

I samband med teknikmässan CES 2022 i Las Vegas, USA, arrangeras för första gången en biltävling för sportbilar. Det speciella är att de varken styrs eller fjärrstyrs av människor, utan körs helt av sig själva.

6 januari 2022 av Leif Jonasson

Den 23 oktober 2021 skrevs motorsporthistoria när nio lag från lika många tekniska universitet i hela världen tävlade om en miljon dollar i prispengar på den legendariska racingbanan Indianapolis i USA.

Det speciella med bilarna var att ingen av dem hade någon förare bakom ratten – det fanns faktiskt ingen förare alls ombord.

Den speciella Indy Autonomous Challenge är nämligen en ny gren inom motorsporten, där bilarna är självkörande eller autonoma. Det innebär att de körs av en dator som sitter där det normalt skulle sitta en racerförare.

Datorn är dock inte en avancerad typ av fjärrstyrning, utan bilen ska verkligen köra själv och även klara oförutsedda utmaningar och hinder längs vägen.

> Läs även: CES 2022: CES 2022 – världens största teknikmässa är tillbaka

Hastigheter som i Formel 1

Det har experimenterats med autonoma bilar under flera år – med varierande framgång – men det har oftast skett i måttliga hastigheter och på avstängda övningsområden. 

I Indy Autonomous Challenge har några av bilarna redan uppnått topphastigheter på 280 km/h och varvhastigheterna på racerbanan i Indianapolis låg på drygt 200 km/h för den snabbaste bilen i startfältet.

Själva fordonen är konstruerade av företag med årtionden av erfarenhet inom motorsport och liknar moderna formelbilar eller Indycars.

Allt som ska få dem att gå fort utan att köra fel är dock skapat av lärare och studenter från de deltagande universiteten. Och ”allt” betyder i det här sammanhanget ett imponerande nätverk av sensorer, processorer och elmotorer som styr gas, bromsar, ratt och så vidare.

Racerbil styrs av dator
Racerbil:

Bilarna i Indy Autonomous Challenge liknar vanliga racerbilar. Det finns bara inte plats för någon förare – allt styrs av en dator. 

© Indy Autonomous Challenge

Se tävlingen live på nätet

På CES 2022 ska de autonoma racerbilarna för första gången tävla mot varandra två och två.

Det sker på Las Vegas Motor Speedway fredagen den 7 januari 2022. Du kan se hela loppet  live (eller titta på det i efterhand) på nätet på den här hemsidan.

Vi har en journalist på plats på CES-mässan i Las Vegas. Så håll utkik på hemsidan och i tidningen för fler nyheter från världens största teknikmässa.

I videon nedan kan du se hur det ser ut när datorstyrda racerbilar kör på en bana i Arizona, USA:

Kanske är du intresserad av...