3 tips som gör att du kan köpa den allra senaste tekniken

Alla riktigt teknikintresserade vill givetvis ha den allra senaste elektroniken på marknaden. Ny teknik lockar, men är ofta dyr. Här är tre tips som gör att du får råd med det allra senaste.

22 september 2020

Hösten närmar sig och likaså lanseringen av Apple Iphone 12 – det nyaste tillskottet i Apples Iphone serie. Även om årets upplaga väntas släppas senare än normalt, är det redan många som ser fram emot att uppgradera till det allra senaste.

Men precis som med mycket annat kostar det att ligga på topp. Om Iphone 11 kan vara någon slags prisindikator så kommer priset för Iphone 12 troligen hamna på, i runda slängar, 10 000 kronor.

Frågan många säkert ställer sig är hur man ska ha råd att byta upp sig. Att avstå från att handla är givetvis ett alternativ, men det kan vara väldigt trist för den riktigt teknikintresserade. Då finns istället möjligheten att sälja det du redan har, låna pengar eller spara.

Sälj din gamla teknikpryl

Ett sätt för teknikälskaren att ha råd med det allra senaste är att anamma principen ”temporary ownership”. Det vill säga, att bara äga en teknikpryl så länge den är nyast. Så fort det kommer en ny produkt säljer du helt enkelt din gamla. På så vis behöver du bara stå för mellanskillnaden när du köper den nyaste modellen. Det blir då inte lika kostsamt att hålla sig uppdaterad med det allra senaste.

Med hjälp av sajter som Blocket och Tradera kan du snabbt sälja den gamla. Det går att få bra betalt för såväl teknikprylar i bra skick, som trasiga eller defekta. 

Låna pengar till köpet

Om du inte har tillräckligt mycket att sälja finns också möjligheten att låna till köpet. Med ett lån kan du köpa den nya teknikprylen direkt, men det gör också att köpet blir dyrare i slutändan. När du lånar pengar tillkommer ränta och andra avgifter.

Däremot kan ett lån möjliggöra köpet direkt. Det finns idag en stor mängd långivare på marknaden som erbjuder lån med varierande kostnader och olika villkor. Oavsett om du behöver låna till hela köpet, eller till delar av köpet, är det därför viktigt att jämföra olika långivare. Ett annat tips är att ställa upp en kalkyl, innan du lånar, för att säkerställa att du har möjligheten att betala tillbaka i tid. Det ger dig också en tydligare bild över hur mycket teknikprylen kommer att kosta dig i slutändan, med alla avgifter inkluderade.

Avvakta och spara

För att köpet ska bli så billigt som möjligt är det bästa sättet att spara ihop till hela summan själv. Om du inte har tillräckligt med prylar att sälja får du helt enkelt vänta tills du har sparat ihop till det beloppet som krävs. Håll koll på din ekonomi och om du vet när en ny teknikpryl kommer att släppas, som till exempel på Apples årliga lansering, gäller det att börja spara i god tid. För den som då inte sparat i tid gäller det att sitta lugnt i båten och helt enkelt finna sig i att inte alltid kunna vara den som alltid är först på bollen och kan köpa de senaste teknikprylarna. 

Kanske är du intresserad av...