PayPal, Swish och kreditkort i mobilen
Betala med mobilenDet blir allt vanligare med digitala betalningar, särskilt i Skandinavien där mobiltelefonen har varit en självklarhet i hushållen under många år.© Shutterstock

Digital betalning - för- och nackdelar

Det blir vanligare och vanligare med digitala betalningar i form av PayPal, Swish och kontaktlösa kreditkort, medan det blir allt svårare att betala eller växla in mynt och sedlar. Här är några av för- och nackdelarna med de nya digitala betalningssätten.

29 maj 2017 av Christian Slot

PayPal, Swish och kreditkort i mobilen. Framtidens betalningslösningar är digitala, medan mynt och sedlar förpassas till historien.

De skandinaviska länderna ligger i framkant av den digitala betalningsrevolutionen och Sverige är till exempel det andra landet i Europa där Samsung valde att lanseras sin digitala betalningslösning Samsung Pay. En anledning är att vi sedan länge är vana vid mobiltelefoner. Svenska Ericsson och finska Nokia var ju under många år världsledande på mobiltelefoni.

Fördelar med digitala betalningar

Många är skeptiska när det gäller att betala digitalt, men enligt experterna finns det fler för- än nackdelar med att skippa mynt och sedlar.

+ Det går snabbt att betala med telefonen

+ Systemen är säkrare än att gå omkring med kontanter

+ Alla digitala betalningar sparas, vilket ger bättre kontroll över alla utgifter

- Mobilbetaling kräver en (laddad) mobiltelefon eller ett nytt kreditkort

- Om något inblandat företag hackas finns risken att sekretessbelagd information läcker ut – säkerheten är mycket viktig

I PC-tidningen 9/2017 kan du läsa mer om olika former av digitala betalningssätt och varför snabbmatskedjan Pizza Hut spelar en viktig roll i den digitala utvecklingen. Som prenumerant kan du läsa hela historien på en gång samt de tio senaste numren av PC-tidningen i mobilen eller pekdatorn via appen Wype.

Kanske är du intresserad av...