Smartphone alarm

Därför snoozar du i nio minuter

Varför är snooze-knappen på väckarklockan nästan alltid inställd på nio minuter? Förklaringen hittar vi 1956 då det lanserades en mekanisk väckarklocka.

24 oktober 2016 av Christian Slot

Din telefon och väckarklocka har en snoozefunktion, vilken vanligtvis fördröjer det irriterande alarmet i nio minuter. Men varför just nio minuter? För att hitta anledningen måste vi bege oss ända tillbaka till 1956 innan de elektroniska klockorna gjorde sitt intåg. Då lanserade nämligen General Electric väckarklockan 7H241 som var en mekanisk väckarklocka.

Väckarklockan var speciell eftersom den hade en snooze-funktion som fördröjde den oundvikliga väckningen. Den stora utmaningen för ingenjörerna var att få det extra kugghjulet för snoozefunktionen bland de befintliga kugghjulen.

Nio eller tio minuter?

Begränsningarna gjorde att ingenjörerna tvingades välja mellan ungefär nio minuter eller lite över tio minuter. Då man misstänkte att sjusovare skulle hinna sjunka ner i djupsömn om de fick mer än tio minuter på sig, valde de att sätta intervallet på nio minuter.

Några år senare introducerades digitalklockorna, och trots att klocktillverkarna nu kunde välja hur lång eller kort snoozetid som helst, hade nio minuter blivit något av en inofficiell standard.

Kanske är du intresserad av...