Solarsystemscope

Utforska solsystemet och landa på en komet

Utforska planeternas inre, titta på stjärnhimlen ovanför dig och följ med på en kontrollerad kometlandning med Solarsystemscope.

26 november 2016 av Christian Slot

Känner du ett släktskap med Tycho Brahe, eller vill du bara kunna briljera med dina astronomikunskaper på nästa släktmiddag? Oavsett vilket bör du göra ett besök på webbplatsen Solarsystemscope. Där går det att utforska planeter, månar och kometer i vårt solsystem, och titta på stjärnbilderna ovanför ditt huvud - i realtid.

Spola tillbaka i tiden

Webbplatsen erbjuder även möjligheten att spola bakåt i tiden för att till exempel visa hur kometernas banor har sett ut vid olika tidpunkter i historien.

Spola tillbaka till 1986 när Halleys komet var synlig på himlen. Nästa gång det inträffar är 2061.

Utforska planeternas inre

Visste du att planeten Mars inre bland annat består av järn, svavel och nickel? Solarsystemscope kan lära dig saker om solsystemets alla planeter, månar och dvärgplaneter.

Gå på upptäcktsfärd i planeternas inre.

Följ med på rymduppdrag

Hur går det till när man skickar en rymdsond som har kostat en miljard euro till en komet för att göra detaljerade undersökningar? 2004 skickades Rosetta-sonden mot kometen med det muntra namnet 67P/Tjurjumov-Gerasimenko, och Solarsystemscope bjuder dig att följa med på en virtuell resa. Efter nio års resa skrev Rosetta in sig i historieböckerna 2014 när landningsmodulen tog mark efter den första kontrollerade landningen någonsin på en komet.

I menyn till vänster, under Comets och Comet 67P, finns den interaktiva grafik som tar dig med på rymduppdraget.

Tryck på Play-knappen och följs Rosettas färg till kometen.

Solarsystemscope beskriver sig själva som rymdentusiaster, mjukvaruingenjörer, designers och "andra nördar" från programutvecklaren INOVE.

Besök Solarsystemscope.com.

> Läs mer: Universums hemligheter

Kanske är du intresserad av...